Det funkar för Beat Funktion

Beat-Funktion-2010-Photo-Asa-Wicklen

 

Idag släpper Beat Funktion sitt tredje album och förbereder samtidigt en USA-turné i november. Hur kunde det gå så bra? OJ pratar med Daniel Lantz som reder ut begreppen.

 

Berättelsen om Beat Funktion började 2007 när Daniel Lantz fick en fråga från en student i Uppsala. Studenten skulle ordna ett festarrangemang på Stockholms nation, och han ville ha ett livejazzband.
– Han var frälst på traditionell jazz av Nat King Cole och Ella Fitzgerald. Nu ville han alltså ha ett band som skulle spela jazz i den klassiska genren. Men nationen ville att det också skulle finnas en DJ som spelade radiohits i rummet intill och dessutom ett litet rockband som skulle spela live.

 – Det trodde han skulle bli kanon, men jag kände själv att det här kommer nog inte att bli så bra. De som kommer dit är ju 20 – 25-åringar – har dom någon relation till jazzstandards?
Så Daniel ringde ihop ett gäng musiker, och de gjorde om ett antal standardlåtarna till reggae, funk, pop och disco. De behöll teman och ändrade lite i ackorden men i princip körde man låtarna som de var, med lite kommersiellt stuk.

– Och så hade vi jazzimprovisation ovanpå det. Det blev succé, konstaterar Daniel Lantz idag. Vi hade flera dansande unga studenter hos oss än hos DJ;en den kvällen! Arrangören blev överlycklig och bokade oss hela den hösten. Det blev startskottet för Beat Funktion.

Daniel var luttrad sedan många spelningar på jazzklubbar, med knappt en ungdom i sikte bland publiken, men här mötte han en genuin entusiasm för musiken, och han kände att det fanns en potential att bygga vidare på.
Men publiken ville veta mer. Vad heter ni? Har ni gett ut några skivor? Gruppen fick erkänna att de inte hette något, än mindre hade de gett ut några skivor.

Beat-Funktion-on-stage-Photo-Anders-Rowa

– Vi märkte att vi kunde nå ut till en annan kategori lyssnare än den traditionella jazzpubliken genom att kombinera jazzimprovisation med mer bekanta element, som rak fyrtakt. På 70-talet kallades det fusion så det är ju ingen nyhet i sig. Men för oss upplevdes det som ett nytt påfund under omständigheterna.

Det är svårt att sätta en etikett på Beat Funktions musik eftersom det inte är funk rakt upp och ned, menar Daniel.

– Influenserna kommer ju framför allt från populärmusik, och inte i första hand från jazz och fusion. I recensioner kopplas vi ofta ihop med renodlade jazzfunk- och fusionmusiker som Herbie Hancock och Billy Cobham, men det är inte alls de som varit inspirationskällor. Det mesta av materialet hämtar inspiration från gammal soul och R&B, afrikansk musik och filmmusik. Att sedan alla i bandet är jazzmusiker och har rötter i modern bebop och senare jazz skapar i vår musik det starka jazzelementet genom improvisationerna.

– Att musiken på så vis är relativt strömlinjeformad och lättlyssnad är inget strategiskt tänkande, säger Daniel. Det här är sådan musik som jag tycker om att skriva till Beat Funktion. Vad vi spelar är trots allt vad jazz var från början: dansmusik. Och då finns det liksom inte utrymme för jazzens mer intrikata koncept, rytmik och svåra klanger.

Det är lätt att hamna mellan stolarna bland de ganska rigida svenska musikscenerna.

– De mer traditionella jazzklubbarna tycker att vi är för kommersiella, och rock- och soulklubbarna tycker att vi är för jazziga, konstaterar Daniel. Det är därför vi sökt lyckan utanför Sveriges gränser, där lyssnare och konsertarrangörer upplevs mer open-minded.

Utomlands har gruppen väckt stort intresse. Det började i USA 2010, när man distribuerade debutplattan The Plunge där.
– Då hörde ett managementbolag i Kansas av sig efter att vi blivit recenserade i Jazz Times.

BeatFunktionLive FotoPalliKristmundsson

I samma veva var det en japansk label som hörde vår musik och ville att vi skulle göra ett japanskt album för dem. Det blev Voodooland, som lånade inspiration från afrikansk musik. Det albumet släpptes i Japan 2013 och i USA i maj i år. Plattan fick mycket speltid på radiostationerna, och låg i somras tre veckor på förstaplatsen på CMJ:s jazzlista, som speglar de icke-kommersiella radiostationernas musikval.

– Det har hjälpt vår manager där borta att boka oss och få upp ett intresse hos arrangörerna. Det är helt klart en buzz på gång!

Kontakterna har utvecklats sakta men säkert, och nu ser Daniel Lantz och resten av bandet fram mot en USA-turné i november med tio spelningar.
– Visst känns det lite nervöst om vi ska dra folk eller inte, men vi har onekligen kommit ganska långt sedan Stockholms nation 2007.

Likt många grupper inom progressiv rock och fusion är Sverige kanske lite för litet för Beat Funktions musik, reflekterar Daniel.
– Vår radiopromotor menar att jazz i USA är ett brett begrepp, betydligt bredare än vad vi i Sverige menar med ”jazz” i vardagslag.

Även i Europa, främst Tyskland och Frankrike, börjar man se ett nymornat intresse för Beat Funktion.

I skrivande stund ligger den nya skivan Mandy’s Secret redan på tredje plats på CMJ-listan, en vecka innan albumet släpps tisdagen 30 september med releasekonsert på Bistro Hijazz i Uppsala. Onekligen ett inspirerande utgångsläge för gruppen, som inleder turnén i Chicago, och sedan drar västerut via S:t Louis, Kansas City, Las Vegas, Los Angeles och San Fransisco.

– Vi spelar bland annat på radiostationernas egna scener, och det är stor variation på dem. I Chicago är vi på en renodlad jazzklubb, i Jackson på en rockklubb som vill vidga sin vyer. Största stället är Gem Theatre i Kansas City, en plats med starka jazzanor där vi gör en dubbelkonsert med trumpetaren Lonnie McFadden.

Kraven på bandet är samtidigt stora: managern i USA vill koppla ihop oss med en stor amerikansk label och vill därför se en ny skiva varje år och regelbunden publicering av filmmaterial. Till dags dato har gruppen med hjälp av kompisar fixat fem videos inför den nya skivan och ett antal liveclip.

– Men just nu har vi fullt upp med att ordna det praktiska inför USA-resan – bara att skaffa visum som låter gruppen jobba är en omfattande rutin.

Och releasekonserten för skiva nummer fem, med arbetsnamnet Olympus, är redan bokad för Fasching 28 maj 2015.

 

Fotnot:

Beat Funktion består av av Karl Olandersson trumpet, Olle Thunström tenorsax, Johan Öijen gitarr, Daniel Lantz keyboards, Pal Johnson bas och Jon Eriksson trummor.

Läs mer på beatfunktion.se – där kan du också se musikvideos och konsertclip.