Bengt Ernryd årets Christer Boustedt-stipendiat

Text: Patrik Sandgren | Foto: Christer Landergren

Christer Boustedts Stipendiefond har till årets stipendiat utsett trumpetaren Bengt Ernryd, som belönas med 12.000 kr.

Hans fantasifulla trumpetimprovisationer bottnar i beboptraditionen med inspirerade utflykter till andra musikområden. Men Bengt är nog mest bekant som kompositör, till filmer, teaterpjäser och TV-serier, inte minst långköraren “Fem myror är fler än fyra elefanter”, som i decennier roat barn såväl som vuxna – med en underfundigt slagkraftig musik som fastnat i våra sinnen.

Bengt Ernryd föddes i Karlskrona 1943, började som ung spela mandolin och fiol. Blev trumpetare i 12-årsåldern och pendlade under ett par år till Köpenhamn för seriösa trumpetlektioner. I början av 60-talet ingick han i altsaxofonisten Wåge Finérs sextett i Nässjö. Båda hamnade i Stockholms jazzvärld, exempelvis i Gugge Hedrenius bluesinriktade orkester där också Christer Boustedt var saxofonist. Ernryd bildade snart en kvartett med pianisten Jan Wallgren, där man tidigt utforskade den indiska musikens modala hemligheter (LP 1964) samt europeisk avantgardemusik. Ernryd ledde även en modernistisk jazzsextett som resulterade i LP:n  Musik (Magnum, 1966).

Under några år studerade Ernryd komposition vid Musikhögskolan och började parallellt arbeta med filmmusik till regissörer som Vilgot Sjöman och Jan Troell. Han komponerade även teatermusik och var musikansvarig på Stockholms stadsteater åren 1971 – 2007. På ljudbandet till kultfilmen Sven Klangs Kvintett finns ett par bebopartade låtar spelade av Ernryd och Boustedt (även  utgiven på LP på Dragon, 1976).

Bengt Ernryd har vid sidan om teaterjobbet då och då lett egna jazzgrupper med bred musikalisk förankring. Han är alltjämt aktiv musiker och framträder i olika sammanhang på jazzställen i landet.

Stiftelsen Christer Boustedts Stipendiefond bildades till minne av jazzmusikern och skådespelaren Christer Boustedt (1939-1986) och har sedan 1987 utdelat stipendier till en rad framstående jazzmusiker.

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser