BENJAMIN KOPPEL/THOMMY ANDERSSON The suddeness of inventivity

BenjaminKoppelThommyAndersson
Recenserad i OJ 1-12

BENJAMIN KOPPEL/THOMMY ANDERSSON
The suddeness of inventivity

Part I – XII

Cowbell music #58/tid 39 min

Benjamin Koppel mezzosop  ss  as  bars  p  dr. Thommy Andersson b  p  dr.
Insp i Köpenhamn I december 2010.
  
   Betyg 4: ••••

Benjamin Koppel har en avsevärd lista med fina men olikartade inspelningar på sin CV. Och det här är vital musik av en dansk och en svensk, i sann broderskap. Inspelningen är gjord after hours då de två avslutat en tidigare session och fick för sig att improvisera tillsammans. Och då utan några som helst riktlinjer.

Benjamin Koppel är som bekant en mycket skicklig saxofonist som här använder sig av tre olika saxofoner. Bland annat den inte helt vanliga mezzosopransaxen. Han har ett effektivt sätt att frasera på det jazziska språket med starkt rytmiska rörelser. Sopransaxofonerna ges en mjukare attack medan barytonsaxen får sig mera offensiva angrepp. Musiken som komponeras i spelögonblicket har dröjande och eftersinnande drag. Men dessa växlas och avbryts av plötsliga snabba brännheta insatser av melodiska bebopfraser.

Till detta kommunicerar Thommy Andersson mycket väl och fantasifullt på sin bas. Han har en tydlighet i spelet som får lyssnaren att genast spetsa öronen. Han spelar sångbart fantasifullt och mycket uppmärksamt gentemot Koppels saxofoner. Någon gång överger de, en i taget, sina grundinstrument för att slå försiktiga rytmer på trummor och cymbaler. Eller ett antal välljudande uttryck på pianoklaviaturen.

En mycket intressant cd.

Leif Wigh