Bergcrantz och Laurin på Metropol

LaurinMetropol

Anna-Lena Laurin, kompositör och pianist, är känd bland såväl jazz- som konstmusikvänner. För bl a Norrlandsoperan och Malmö operaorkester har hon bidragit med egna verk.

I jazzvärlden har hon funnits längre, främst som pianist och vokalist. Så sent som i fjol utsågs Anna-Lena till årets kompositör och erhöll då Jazzkatten. I samband med priset fick hon uppdraget från Sveriges Radio att skriva ett verk som uruppfördes på Fasching för ett par veckor sedan.

I bandet hade hon med sig Rebecka och Iris Bergkrantz sång, och ingen mindre än den kände trumpetare Anders med samma efternamn som de unga vokalisterna.

Stefan Bellnäs trakterade förtjänstfullt basen. Den musiker som dock vann publikens ovationer mest och såg till att övriga musikanter aldrig hade något annat än en virtuos instrumentalist på trummorna var Victor Lewis. Den som väl hade börjat lyssna på honom kunde inte släppa det variationsrika spelet och rytmiken han presterade.

Lewis

De unga vokalisterna hade en central uppgift genom hela aftonen då deras röster fungerade som instrument tillsammans med de övriga i bandet förutom vid ett par tillfällen då kapellmästare Laurin prioriterade någon av de ungas egna låtar med text.

Anders trumpetspel kom att bli mer varierat och uttrycksfullt allt efter som konserten led och i andra set erhöll samtliga musiker möjlighet att utgöra såväl en del av ett konstverk som visa sin individualitet i Laurins beställningsverk InWater.

Text & bild: Anders Olofsson

Laurin/Bergkrantz Project featuring Victor Lewis på Metropol den 15/10.