Sthlm Jazz Festival: Berger Knutsson Spering på Plugged Records

Under festivalveckan har Plugged Records i Gamla stan bjudit jazzvännerna en rad konserter. En av dessa var ett framträdande av Berger Knutsson Spering. Gruppen har väl om inte minnet sviker utgivit tre CD-skivor vid det här laget.

Men de framträder inte så ofta som önskvärt vore. Nu gjorde det ett konsert som var något av en rejäl händelse trots lokalens begränsade storlek. Men trots detta så upplevs det som mycket positivt att Plugged Records tar på sig ett ansvar och arrangerar evenemang med levande jazzmusik.

Inför den här trions exekverande var lokalen knökfull och publiktrycket var sådant att skyltställen i butiksfönstret började falla omkull. Berger Knutsson Spering har en intensitet, ett utlevande med humor blandad med fullaste allvar. De smeker sig relativt hårdhänt genom repertoaren där de för djuplodande samtal på respektive instrument. Sperings solospel på basen både vad gäller stråkspelet och pizzicatogångarna är distinkta, kontrollerade men med en formidabel svängkänsla. Därtill melodiskt fulltonat!

Beche Bergers kommentarer, inslag och rytmiska trumspel ger gruppen en hetta som verkligen värmer. Jonas Knutssons saxofonspel har både form av monolog och dialog; en berättelse av lödig natur samt ett musikaliskt flöde som är ganska så enastående. Han formulerade sin del av triomusiken på både altsaxofon och sopransax.

På den annars så svårflörtade sopransaxen har han en mycket vacker ton som skänker både glöd och svalka. Den här trion spelar verkligen sin egen musik och det känns som om den vore rakt igenom improviserad. En fin konsert tycker

Leif Wigh

Plugged Records 20 oktober 2013
Berger Knutsson Spering