Bert Levin – en sann jazzmecenat

Forkelid-och-Strokirk

–Jazzen har givit mig så mycket. Detta är mitt sätt att ge tillbaka.

Orden yttrades av jazzmecenaten Bert Levin när han offentliggjorde beslutet att ta tre miljoner kronor från den egna plånboken till en Stiftelse för jazzmusik. Stipendieutdelningen inleddes 2006 och årligen får fyra musikbegåvningar vardera 75 000 kronor.

Vilket betyder att kapitalet minskar med 300 000 varje år och efter ett decennium är det slut.

 Tänk om fler förmögna personer med musiköra hade Bert Levins goda smak att lätta en smula på börsen, till förmån för kämpande kulturarbetare!

Rent intuitivt kan man tänka sig att åtskilliga rika skulle sova ännu bättre om nätterna, med en visshet om att en liten del av deras kapital användes till kreativt skapande. Bert Levin har tänkt även på detta. Han delar ut sina pengar med förbehållet att det ska resultera i något konkret, ett större kompositoriskt verk, eller liknande.

Affärsman som han varit under stor del av sin karriär menar han att även jazzen behöver marknadsanpassas.

Men även om Bert Levin varit framgångsrik inom näringslivet som bland annat vd för Sifo eller startat barnpassning i dagisinstitutionen Pysslingen, har han även verkat aktivt som politiker för bättre kulturella villkor. Detta i sin gärning som statssekreterare för den borgerliga kulturministern Jan-Erik Wikström under 1970-talet och dessförinnan som journalist och ledarskribent på Dagens Nyheter.

Under alla dessa år har Bert Levin levt nära jazzen och dess utövare.

–Mina första skivor var med Charlie Parker och Lester Young som jag köpte som tonåring hemma i Östersund. Sedan dess är jazz en viktig del av mitt liv.

I år delas Bert Levins stipendium ut för åttonde gången. Mottagare är pianisten Cecilia Persson, saxofonisten Lennart Åberg, vibrafonisten Mattias Ståhl och pianisten Adam Forkelid.

Stipendienämnden leds av Bert Levin själv. Till sin hjälp har han fyra utövande jazzmusiker. Dessa byts ut vartefter och gemensamt för dem är att de alla redan har erhållit ett stipendium ur Bert Levins jazzstiftelse.

För närvarande har nämnden följande sammansättning: Peter Danemo, Karl-Martin Almqvist, Amanda Sedgwick och Jonas Östholm. För att administrera fonden har Bert Levin knutit Bertil Rolf och Bengt Strokirk, två herrar med gedigen organisatorisk erfarenhet av jazz, bland annat som ansvariga för jazzklubben Fasching under olika perioder.

Sedan 1977 har Fasching varit den främsta jazzscenen i landet, efter att jazzmusikerna själva i form av Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ) givits tillfälle att överta hyreskontraktet för lokalerna. Självklart kostade detta en hel del. Avgörande finansiering kom från kulturdepartementet.

Vem som såg till att de nödvändiga medlen ställdes till förfogande? Svaret är: Bert Levin.

Leif Domnérus