Bert Levin – prisade musiker

Det blir Magnus Broo, Amanda Sedgwick och Göran Strandberg som får årets stipendier från Bert Levins stiftelse för jazzmusik.

De får vardera 75 000 kronor.

Ur motiveringen:

"Trumpetaren Magnus Broo är en särpräglad musiker vars personliga uttryck under en längre tid rönt uppmärksamhet på svenska och utländska jazzscener. Intensiteten i hans spel ha varit en tillgång för alla de ensembler han medverkat i." Han får stipendiet bland annat för att ha. etablera ett projekt med egen musik för trumpet, två kontrabasar och trummor.

-Jag ska skriva musik och göra en inspelning i höst, tillsammans med basisterna Torbjrn Zetterberg och Joe Williamson, samt trummisen Håkon Mjåset Johansen från Norge, för pengarna, även om mitt huvudband är Atomic, sa Magnus Broo till Västerviks Tidning på frågan vad han ska göra för pengarna.

Närmast hörs han på Vancouver-festivalen "Coastal Jazz" i något som kallas "The Hockey Project" tillsammans med bland andra Mats Gustafsson och Raymond Strid. OJ rapporterar därifrån.

"Amanda Sedgwick saxofonspel har under senare år fokuserats i en tradition som har sina rötter i 50- och 60-talens jazz. Hennes förmåga att på ett samtida sätt relatera till denna tradition, både som improvisatör och kompositör, och att hon initierat framgångsrika projekt med andra, svenska och utländska, kolleger ligger till grund för stiftelsens beslut att stödja hennes fortsatta verksamhet, bland annat ett projekt med den amerikanske trumpetaren Jeremy Pelt".

"Pianisten och arrangören Göran Strandberg har under lång tid varit framgångsrikt verksam i många meriterade sammanhang i svenskt jazzliv. Bland mycket annat har hans profilerade arrangemang för Stockholm Jazz Orchestra (SJO) väckt berättigad uppmärksamhet." Han får stipendiet även för ett konsert- och inspelningsprojekt med Görans arrangemang av Thelonious Monks musik.

Stipendieutdelningen sker på Jazzclubb Fasching i Stockholm onsdagen 16 september. Då spelar Amanda Sedgwick och Magnus Broo tillsammans med bl a tidigare stipendiemottagaren Daniel Tilling på piano. Även Göran Strandberg spelar tillsammans med en annan tidigare mottagare, saxofonisten Krister Andersson.