Bert Levins stipendier för 2014 är klara:

Bert Levins Stiftelse för Jazzmusikdelar ut 2014 års stipendier om vardera 75 000 kr går till musikerna Nisse Sandström, Lina Nyberg, Alberto Pinton, Daniel Karlsson och Linus Lindblom.

Stiftelsens syfte är att ge stipendier till framstående jazzmusiker för att möjliggöra genomförande av väsentliga musikaliska projekt.

Stiftelsens stipendium på 75 000 kr vardera går 2014 till följande musiker:

          Nisse Sandström (saxofon)

          Lina Nyberg (sångerska och kompositör)

          Alberto Pinton (barytonsaxofon, basklarinett, klarinett, flöjt)

          Daniel Karlsson (piano)

          Linus Lindblom (saxofon)

med dessa motiveringar:

Nisse Sandströmtenorsax

En av de riktigt tunga musikerna ur det äldre gardet. Redan 1958 var den då 16-årige Nisse Sandström med och vann TV-jazzen. Debutalbumet The Painter från 1972 fick utmärkelsen OrkesterJournalens Gyllene Skiva. Sedan dess har Nisse förgyllt svenska och utländska jazzscener, med bland annat ett långt musikaliskt samarbete med Red Mitchell med start på 70-talet.

En majestätisk musiker och förebild för generationer av saxofonister.

Lina Nyberg sång, komposition

En naturkraft med outsinlig musikalisk energi. Lina skapar ständigt nya musikaliska projekt. Hon har skrivit musik för de mest skilda sammanhang, från små kammarensembler över storband, till SRP2:s nya kanalsignatur. Hon har engagerat sig musikpolitiskt och är en betydande kraft för svensk jazz. Hon är aktiv på många plan, bland annat med genusperspektivet genom organisationen Impra vilken hon var initiativtagare till. I mars 2014 släpper Lina sin 14:e cd, ett dubbelalbum. Lina Nyberg är en imponerande produktiv och generös konstnärlig visionär.

Alberto Pinton barytonsax, basklarinett, klarinett, flöjt

Är ursprungligen från Italien, men har efter studier i NYC och Boston sedan1990-talet varit bosatt i Stockholm. En oerhört respekterad, uppskattad och mycket efterfrågad musiker som rör sig hemtamt i de mest skilda sammanhang. Alltid igenkännbar på såväl barytonsaxofon, klarinetter, som flöjt. Har medverkat på dryga 60-talet CD, har gjort åtta CD i eget namn. Alberto Pinton är med sin hängivenhet och sitt stora hjärta ett central kraftfält i svensk jazz.

Daniel Karlsson- piano

Daniel Karlsson är en fantom på sitt instrument. Han förgyller Oddjob, den egna trion och hela den stora mängd andra sammanhang där han figurerar, med sitt obehindrade, lekfulla och kreativa spel. Ständigt med sin sällsamma, sällsynta talang, sina stora öron, total närvaro och ett leende på läpparna.

Linus Lindblom – tenorsax

Linus Lindblom, hälsingefödd 1977, har en egen musikalisk värld både som saxofonist och kompositör. Han är en starkt personlig musiker som förtjänar uppmärksamhet. Med stor integritet och stilistiska rötter i 60-talets rika mylla förenar han nordisk lyrik och vemod med jazzens traditioner. Linus Lindblom rör sig förbluffande hemtamt i såväl dåtid, nutid som den framtid han är en del av. Alltid med fräschör, originalitet och egensinne.

Detta är Stiftelsens nionde verksamhetsår. Stiftelsen har hittills delat ut stipendier för 2,7 miljoner kronor. Såväl donationen som stipendiernas storlek är de största från privat håll i det svenska jazzlivet.

Styrelsen för Bert Levins Stiftelse För Jazzmusik består av Bert Levin (ordförande), Karl Ahlenius, Lena Hammarberg och Bertil Rolf. Styrelsen beslutar om de årliga stipendierna efter förslag frånen stipendiekommitté bestående av musiker med Bengt Strokirk som sammankallande.