Besonstipendiet till ung kontrabasist från Lekaryd

Det blir den 25-årige kontrabasisten Joel Ring från Lekaryd utanför Alvesta som tilldelas årets Besonstipendium, ett stipendium som delas ut av Sällskapet Besons Vänner till minne av den legendariske sportjournalisten, musikvännen och amatörskådespelaren Björn ”Beson” Danielson, som gick ur tiden 1993.

Joel får stipendiet för sin mycket seriösa satsning på musik. Han har tidigare studerat två år vid St Sigfrids folkhögskola och betecknas av sin tidigare lärare som en ren mönsterelev. Han har en mycket stor musikalitet med ett starkt uttryck i vad han framför. Det handlar både om både jazz och klassisk musik. Dessutom skriver han musik. För närvarande studerar han vid Fridhems folkhögskola i Svalöv och siktar på vidare studier vid musikhögskola. Stipendiet är i år på 8 000 kronor och delas ut för sjuttonde gången.

-Vi har aldrig tidigare varit så eniga om valet av stipendiat. Visst fanns det andra kandidater, speciellt från idrottsvärlden, men när vi hade fått in så många positiva omdömen om Joel Ring, var valet självklart. Han siktar nu på en professionell musikkarriär, och då kan de här pengarna vara till hjälp för honom, säger Staffan Möllerberg, ordförande i Sällskapet Besons Vänner.

Bland tidigare Besonstipendiater finns bl a friidrottaren Carolina Klüft, violinisterna Aleksander Sätterström och Marika Bjärnborg, speedwayföraren Peter Ljung och skådespelarna Omid Khansari och Emelia Sallhag.