Big Band Battle nu också i Stockholm

RogerBerger fotoStigLindroth

Roger Berg Big Band från Malmö är ett mycket välkänt och populärt storband, framför allt i södra Sverige. Bandet bildades 2007 av trumslagaren Roger Berg, som inte är någon duvunge i musikbranschen. Han började spela trummor vid tre års ålder och inspirerades tidigt av trumslagare som Gene Krupa, Louis Bellson, Buddy Rich och Joe Jones.

I mer än 20 år har han spelat i danska Tivolis Big Band. Med sitt eget storband ville Roger Berg väcka nytt liv i swingmusiken så som Count Basie, Glenn Miller, Harry James och Tommy Dorsey spelade den på 30- och 40-talet. Roger Berg Big Band har alltså originalarren på notställen och en vokaltrio à la Andrews Sisters. Allt för att återskapa atmosfären från tiden då det begav sig.

År 2011 var det i Malmö premiär för en konsertform som inte tidigare presenterats på svensk scen. Enligt ett gammalt och sen swingerans dagar beprövat koncept utmanade Roger Berg Big Band en annan av regionens populära orkestrar, Carling Big Band, i duell.

Här gällde det att vinna konsertpublikens gunst och kanske också framför allt också att bredda intresset för äkta swingmusik. Premiärkampen ägde rum i Malmö konserthus och resultatet blev omedelbart publikens sug efter en uppföljare.

Så efter devisen ”Meet the old times today” möts nu åter Carling Big Band och Roger Berg Big Band i en spännande uppgörelse. Plats som tidigare Malmö Konserthus och tidpunkt 28 oktober.

Senare i år, närmare bestämt den 25 november i Berwaldhallen i Stockholm samlar Roger Berg sina styrkor på nytt för att i en ny batalj möta Stockholmsbaserade Stefan Andersson Big Band. Likheterna med Roger Bergs band är slående.

Båda banden leds av trumslagare och båda använder sig av originalarrangemang. Nu skall alltså två trumslagare och kapellmästare mötas tillsammans med sina respektive orkestrar och ljuv swingmusik förväntas uppstå.

Att man inte kan tävla i musik har under åren påståtts från många håll. Men visst kan man väl det. Kom, kolla, lyssna och heja på ditt favoritband!