Ahrnot, Sören – tenorsaxofonist, klarinettist, arrangör, kapellmästare, sångare

soren-ahrnot

(4 april 1924 – 6 mars 2004)

Sören Ahrnot var född i Linköping men växte upp i Göteborg där han lärde sig spela klarinett och saxofon.

Hans första proffsjobb var med Sven Sjöholm innan han i början av 1940-talet kom till Malte Johnsons orkester. Han skrev många arrangemang och tog intryck av den nya jazz han mötte på skivor och i tryckarrangemang inköpta i New York av brodern Stig, som jobbade på Svenska Amerika-Liniens fartyg Kungsholm. Johnsons orkester blev därigenom en av de första i Sverige med arrangemang inspirerade av sådana som Woody Herman och Stan Kenton

När Johnsons band 1955 gjorde skivinspelningar för märket Triola spelade man bland annat in When the Saints go Marching In med, enligt Estrad, Sören Ahrnot som ”frejdig försångare”. Detta tycks vara den första svenska inspelningen av detta tradbandens paradnummer och blev en smärre ”hit” för Malte Johnson.

Ahrnot medverkade i Johnsons orkester fram till 1958. Då tog han över ledarskapet i Rondo på Liseberg, när Johnson blev kapellmästare i Cabarethallen. Ahrnot, som på femtiotalet ibland kallades ”Göteborgs Neal Hefti”, var en flitig och mångsidig arrangör. Han skrev flera rena jazzarrangemang men mest skrev han dock välklingande, dansant musik i modern swingstil.

1960 tog den danske violinisten Ronnie Hartley över kapellmästarskapet på Rondo och Ahrnot fortsatte därefter att spela med honom under hela sextiotalet.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser