ArefeldtSven

Arefeldt, Sven – pianist, sångare, kompositör, textförfattare

ArefeldtSven

(29 december 1908 – 17 augusti 1956)

Han var med sin sång och sitt pianospel en av de mer markanta profilerna inom svensk jazz under 1930-talet och han fick tidigt smeknamnet ”Gubben” på grund av sin mörka röst och sitt släpiga sätt att tala och röra sig.

Sven Arefeldt (som i början hette Forsberg) föddes i Stockholm men växte delvis upp hos morföräldrarna i västmanländska Lindesberg. Han började spela fiol men övergick snart till piano, och när han var 15 år bildade han ett band som fick namnet TOGO (The Original Green orchestra) och fick engagemang på Björknäspaviljongen i Nacka.

Därefter spelade han med violinisten Erik Zöll som musikalisk ledare för dennes dansorkester, bland annat tre månader 1926 i Genève i Schweiz. Arefeldt var därefter bland annat engagerad som ackompanjatör hos Ernst Rolf och spelade ett par år med Dick de Pauws orkester på Waxholms Hotell och Grand Hotel.

Han spelade också ett år på National (Nalen) med Allan Hedberg och från hösten 1933 till och med sommaren 1939 (med undantag för två år hos Jack Harris på Grand Hotel) spelade han vintertid på Bal Palais i Sune Lundvalls orkester och sommartid med egen orkester på Herrgårn i Björknäs.

Därefter spelade han med trumslagaren Sven Fors orkester på Grand Hotel, Hasselbacken och Operakällaren. 1937 anställdes han av skivbolaget Sonora som musikalisk rådgivare och ledare för studioorkestrar. I slutet av 1930-talet var han dessutom barpianist på Cecil och engagerad på nattklubben Grotta Azurra på Östermalm.

I OJ:s julinummer 1940 berättas att tidningens läsare två gånger röstat fram honom som landets bäste swingsångare. Han var med på grammofoninspelningar med Sonora Swing Swingers och han gjorde en rad inspelningar i eget namn, ofta som sångre i lätt humoristiska populärmelodier. En av hans idoler och förebilder var ”Fats” Waller.

De sista åren var han mest verksam inom underhållningsbranschen; i radion hade han ett återkommande program och i folkparkerna reste han med ett program som hade samma rubrik, nämligen ”Sven Arefeldt leker på pianot”.

Han turnerade de sista åren med sångtrion Harmony Sisters, med Yngve Stoors orkester och spelade dans- och underhållningsmusik solo och med egna mindre ensembler på hotellrestauranger runt om i Sverige.

På 1930-talet flyttade hans föräldrar till Lindesberg och Sven Arefeldt kom sedan att vistas där långa perioder; det var också i Lindesberg han dog 48 år gammal.

Artiklar:

Svenskt Stjärnalbum, OJ 7/1940

Nu hyllas han igen Lindesbergs stolthet Sven Arefeldt ArkivCentrum ÖrebroLän, medlemsblad dec 2004

CD:

Small band swing made in Sweden, vol 2 (JazzDocument)

ArefeldtSven BabsAlice
Sven Arefeldt med Alice Babs
Annonser
Annonser