Meny
(7 maj 1935 – 19 januari 2000)
Lasse Bagge uppmärksammades på 1950-talet som en talangfull och mångsidig pianist och arrangör. Men mest känd blev han som ledare och arrangör för vokalensemblen Gals & Pals som han startade i början av 1960-talet och ledde under många år.
Han var född i Stockholm och växte upp i en familj som var konstnärligt lagd; modern spelade piano, fadern var boktryckare och en faster var konstnären Eva Bagge. Han började spela trumpet i skolorkestern och visade sig tidigt vara rikt musikaliskt begåvad.
Han gick i Adolf Fredriks sångklasser och fortsatte till Kungsholms läroverk och spelade under studietiden i flera olika grupper. Georg Riedel som gick i samma skola minns att han beundrade Bagge för hans förmåga att skriva fina arrangemang och för hans talang för harmonisering.
Och Jan Allan, som spelade i ett gäng som brukade få arrangemang från Bagge, har berättat hur han kunde kallas till repetition av det skälet att ”nu har det kommit nya harmonier från Lasse”. Efter studentexamen studerade Bagge fagott vid Musikhögskolan i Stockholm 1955-1957 och han tog också lektioner i piano och harmonilära.
Lasse Bagge började tidig ”spela ute” och 1953 reste han på turné som pianist med Bengt Howers sextett. Sin första skivinspelning gjorde han med Kettil Ohlson 1954. Året därpå turnerade han i folkparkerna med Lars Gullin och i mitten av 1950-talet spelade och också med Sven Lindholm på Café du Boulevard i Stockholm.
Hösten 1956 återfanns han i Köpenhamn där även Lars Gullin och Rolf Billberg då befann sig. Han medverkade där med Billberg på ett par EP-skivor för Sonet och gjorde även en (outgiven) trio-EP tillsammans med Poul Gregersen bas och William Schiöpffe trummor. 1957 började han som pianist och arrangör i Carl-Henrik Norins orkester på Nalen.
Han gjorde sedan en sommarturné med Röjarn Nyberg och 1958-59 var han fagottist i Gävle Symfoniorkester. Under 1959 hann han också med en amerikaresa som pianist på M/S Gripsholm. 1959-60 var han kommunal musikledare i Katrineholm. Då tog han också lektioner i dirigering av Herbert Blomstedt och tog även lektioner på violin.
I slutet på 1950-talet inledde han ett mångårigt samarbete som kapellmästare och huspianist åt Monica Zetterlund. Han medverkade också på flera skivinspelningar med Lars Gullin och arbetade dessutom en tid som producent på skivbolaget Karusell.
1962 bildade han Gals & Pals, en vokalsextett som var verksam under hela 1960-talet. Förutom Lasse själv ingick Kerstin Bagge, Ulla Hallin, Pia Lang, Svante Thuresson och Leppe Sundevall – senare ersatt av Gillis Broman.
Så småningom ersattes Pia Lang av Monica Dominique och Gillis Broman av Beppo Gräsman. Gruppen blev mycket uppmärksammad, inte minst för Lasse Bagges avancerade sångarrangemang. Den engelske saxofonisten Dave Castle, som i många år var verksam i Sverige, har berättat att det på 1960-talet bland musiker i England fanns ett särskilt begrepp, ”The Lasse Bagge chord”. Därmed avsågs ett moll 11–ackord som Lars använde i sina arrangemang för gruppen och som ingen på den tiden tidigare hört användas i sådana sammanhang.
Första engagemanget med Gals & Pals var i revyn FiFajFoFum 1963 på Berns med bland andra Carl-Gustaf Lindstedt och Catrin Westerlund. Därefter medverkade gruppen hos Hasse och Tage i revyn ”Gröna Hund”1963, och ”Gula Hund” året därpå.
1963 var de också med i TV-programmet ”Drop In” tillsammans med Beatles som då var på premiärbesök i Sverige. 1966 ingick Gals & Pals i ensemblen i Povel Ramels Knäppupp-revy ”På avigan”. Lasse samarbetade också med Hasse och Tage i ”Spader Madame” 1969 på Oscarsteatern, där all musik var hämtad från Franz Schubert.
Gunnar Svensson svarade för orkesterarrangemangen, medan Lasse Bagge arrangerade sångnumren för ”Fina kören” där han själv ingick tillsammans med flera medlemmar från Gals & Pals.
När Gals & Pals så småningom avvecklades startade han 1972 sånggruppen Bagge & Sons Ltd som förutom honom själv bestod av Lena Ericsson, Kerstin Bagge och Bosse Andersson. Gruppen framträdde flitigt i radio och i ett antal TV-produktioner och våren 1975 gjorde man en 7-veckors turné i forna Sovjetunionen.
1976 medverkade gruppen i revyn ”Svea Hund” på Göta Lejon och då döpte Hasse Alfredsson om den till EBBA efter initialerna i medlemmarnas efternamn. Under resten av 1970-talet fortsatte man att ge konserter och framträda i TV.
Under hela 1960- och -70-talen var Bagge också musikalisk ledare och arrangör vid mängder av inspelningar med en rad kända artister, däribland Ernst Hugo Järegård och Cornelis Vreeswijk. Han fortsatte också att fungera som rådgivare, arrangör och kapellmästare åt Monica Zetterlund vid många inspelningar ända in på 1990-talet.
Han skrev även arrangemang för olika TV-program och han ledde husbandet i programmet ”Go’ Kväll” på 1970-talet. Han var också verksam som pedagog och 1980 var han dessutom kapellmästare för regionmusiken i Jönköping.
1982 startade Bagge en andra generation av Gals & Pals genom att EBBA utökades med Monica Dominique och Svante Thuresson. När Lena Eriksson så småningom slutade ersattes hon av Lena Willemark.
Den nya gruppen framträdde med ett eget husband men sjöng också ofta med storband. Särskilt utvecklade man samarbetet med Sandviken Big Band. Gruppen gjorde konsertturnéer, krogshower, radio- och TV-framträdanden och sjöng på jazzfestivaler, fram till hösten 1985 då man gav en avskedskonsert tillsammans med Sandviken Big Band.
Därefter ledde Bagge oftast sin egna trio som förutom att ackompanjera Monica Zetterlund också gjorde egna spelningar och ibland även utökades med någon känd solist som Jan Allan, Hacke Björksten eller Nils Landgren.
Utmärkelser:
SKAP-stipendiat 1969
Ejnar Westling-stipendiat 1997
Artiklar:
Har tappat respekten för konsertmusiker, Estrad 7-8/1959
CD:
Rolf Billberg Rare Danish Recordings 1956-1957 (Storyville)
Lars Gullin, vol 4, 1959-60 – Stockholm Street (Dragon)
Gals and Pals 1963–1967 (Metronome)
Gals & Pals In the 80’s (Dominique Records)
Monica Zetterlund Med Lasse Bagges Trio 1989 – På Café Katalin (Gazell)
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här