Böcker, Ingemar – gitarrist

Foto: Christer Landergren

(6 maj 1934 – 23 januari 2007)

Ingemar Böcker började spela elgitarr i slutet av 1940-talet med jämnåriga kamrater, bland andra med Jan Wallgren piano och Lasse Werner, som då spelade tenorsax. Han föddes i Stockholm där han också växte upp.

1955 ingick han i Bildjournalens Rock & roll-orkester i samband med premiären av filmen ”Vänd dem inte ryggen”. I den blev Bill Haleys Rock Around the Clock ett startskott för den nya ungdomsmusiken i vårt land. Senare hördes Böcker i allehanda grupper och sammanhang, inklusive proggbandet Kebnekaise tillsammans med gitarrkollegan Kenny Håkansson.

På 70-talet började han transkribera improviserade solon till notskrift, och många jazzmusiker fick se sina spontana infall nogsamt utredda och fästa på pränt. Han var också politiskt aktiv i Vänsterpartiet och engagerad i sammanslutningar som SKAP, FSJ, Lars Gullin-sällskapet med flera. På senare år ingick han i Jazzklubb Syds husband.

Annonser

Ett svar

  1. Letar efter hans plankn av Börje Fredriksons Summer in Stockholm. Trycktes i musikerförbundets tidning på åttiotalet någon gång. Någon som har den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser