Bohman, Sven – trombonist

Sven Bohman längst till höger med Rolf Ericson trumpet, Gösta Theselius tenorsax och Lars Schöning klarinett. Bilden tagen när Lulle Ellbojs orkester var i Köpenhamn hösten 1945.

(14 februari 1924 – 24 februari 1946)

Sven Bohman föddes i Stockholm och fick sin första utbildning i skolorkestern. Han spelade i olika ungdomsband och hade också en egen orkester, som våren 1941 deltog i OJ:s tävling om Stockholms bästa amatörorkester.

Orkestern fick inget pris men juryn ansåg att trombonisten hade ”förutsättningar att bli bra”. När Sven sedan till hösten återkom i ännu en OJ-tävling med ”Carltons B-lag” ansåg juryn att ”trombonisten blir med all säkerhet ett namn att räkna med i framtiden.”

Hösten 1943 engagerades han till Lulle Ellbojs nybildade storband på Vinterpalatset i Stockholm. Som 19-åring var han en av den ungdomliga orkesterns yngsta medlemmar; en stillsam och försynt person som betraktades som en stor begåvning och som var allmänt uppskattad av sina kollegor, både för sitt fina ensemblespel och för sina välformulerade solon.

Han stannade i orkestern flera säsonger, men den 7 februari 1946 lades han in på sjukhus. Han hade under en längre tid gått i behandling för den tidens stora folksjukdom tuberkulos. Kamraterna trodde att han skulle läggas in för vila och fortsatt behandling, men knappt tre veckor senare avled han, endast 22 år gammal.

CD:

Lulle Ellboj’s Orchestra, Time for Jump 1944–1946 (Dragon)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser