CarlbergSten

Carlberg, Sten – gitarrist, kompositör

CarlbergSten

(6 oktober 1925 – 19 augusti 1998)

Sten Carlberg var född i Stockholm och tog några lektioner av Folke Eriksberg när han var 15 men var i huvudsak självlärd gitarrist. Han utvecklades snabbt till en driven ackompanjatör och god solist; sommaren 1941 ingick han i Ivan Bergs orkester på folkparksturné, och vintern därpå deltog han i OJs orkestertävling som medlem i Curt Söderlinds orkester.

De följande åren spelade han med bland andra Sam Samson, Royal Swingers och Vårat Gäng samt vikarierade i åtskilliga Stockholmsorkestrar, inklusive Emil Iwrings.

Efter studentexamen 1944 kombinerade han militärtjänstgöring och studier med ett fortsatt musicerande. Carlberg framstod som den ledande moderne, elförstärkte jazzgitarristen i Sverige och hördes på skiva och i radio med bland andra Simon Brehm, Åke Hasselgård och Thore Swanerud. 1945, 1949 och 1952 valdes han in i Expressens Elitorkester samt 1951 och 1952 i Jazzkritikerorkestern, och han spelade en framträdande roll som solist i Ulf Lindes kvartett, som 1951 gjorde den uppmärksammade inspelningen av Gösta Theselius svit Three Without a Key.

Carlberg var flitig studiomusiker i många genrer och sammanhang. Han började medverka i radions underhållningsorkester redan som 20-åring, anställdes i slutet av 1940-talet som programtjänsteman och gick 1961 över till televisionen, där han var chef för barnavdelningen i slutet av sextiotalet och senare hade hand om inköp av utländska program. Efter pensioneringen drev han tillsammans med sin hustru en agentur för TV-filmer.

1951 skrev Carlberg (under pseudonymen Sten Roland) melodin Sommar, sommar, sommar, som fick sångtext av Eric Sandström och som 1959 blev signatur till ett av radions mest populära och långlivade program. Carlberg gav också röst åt figuren Jena samt skrev manus och spelade gitarr i TV:s barnserie ”Drutten och krokodilen” på 1970-talet. Han komponerade dessutom och spelade signaturmelodin till filmerna med den tecknade serien Bamse.

Han spelade också rollen som gitarristen Öset Luhring i Helmer Bryds Eminent Five Quartet i Mosebacke Monarki. Vid sidan av detta och mycket annat var Carlberg alltså en lysande jazzgitarrist. Hans rytmiska, harmoniskt säkra, melodiskt fantasifulla och personligt utformade spel förgyller många skivor, bland annat med dragspelarna Erik Frank och Ebbe Jularbo, och han hörs även med Charlie Norman, Thore Jederby, Alice Babs, Bjarne Nerem och många andra, men i eget namn gjorde nästan inga skivor alls.

Artiklar:

Svenskt Stjärnalbum, OJ 12/1946

Annonser
Annonser