CronaPA

Crona, Per Arne – altsaxofonist, barytonsaxofonist

CronaPA

(22 juni 1922 – 22 oktober 1969)

Per Arne Crona har gått till historien som den, som lånade ut sin altsaxofon till amerikanske tenorsaxofonisten James Moody i en studio i Stockholm den 12 oktober 1949.  Det var på Cronas instrument Moody spelade in den sedermera klassiska Moody’s Mood for Love.

Det är litet orättvist att just detta blivit Cronas ”claim to fame”, för han ansågs vid mitten av 1940-talet vara en av de mest lovande solisterna i Sverige på just altsaxofon. På skivorna med Moody spelar han dock barytonsax fast framträder inte solistiskt.

När han var 18 år bestämde sig Per Arne Crona för att yrkesmusiker. Hans karriär inleddes med ett engagemang vid ett dansinstitut i hemstaden Göteborg. Sommaren 1941 spelade han med Gösta Tönnes orkester i Malmö och hösten samma år kom han till Stockholm där han spelade med Miff Görling på La Visite. Därefter turnerade han med Walter Larsson och spelade också en tid med Sam Samson på Salle de Paris. 1943 kom han till Seymour Österwalls orkester på Nalen och stannade där några år.

Crona tillhörde alltså eliten inom svensk jazz under 1940-talet och 1944 medverkade han i Estrads Tävlingsorkester på altsax. I Svenskt stjärnalbum skrev OJ i april 1944: ”I Seymours saxsektion sitter en spinkig yngling, som man inte endast lägger märke till, därför att han har hår på överläppen, utan mest för hans altsaxspel, och det är Per Arne Croona. Han har stor ton i luren och spelar med en drive och kraft som få – många anse honom vara vår hottaste altsolist.”

Efter tiden med Seymour spelade han med en rad kapellmästare som Putte Flodqvist, Emil Iwring, Arthur Österwall, Bob Henders, Olle Jacobsson, Thore Jederby, Curt Faghén, Georg Vernon, Peanuts Holland och Nils Lindberg. När rock- och popgrupperna så småningom började konkurrera ut de jazzorienterade orkestrarna från dansbanorna blev det allt svårare att försörja sig som jazzmusiker. Per Arne Crona valde då att sluta som yrkesmusiker och de sista åren före sin död arbetade han som tjänsteman vid Atlas Copco.

Artiklar:

Svenskt stjärnalbum, OJ april 1944

Annonser
Annonser