Dahlström, Sture – basist, gitarrist, författare

(28 december 1922 – 5 maj 2001)

Sture Dahlströms debutbok ”Änglar blåser hårt” från 1961 anses vara den första svenska jazzromanen. Han hann producera 18 böcker, och hans bakgrund i jazzen avspeglas i de flesta, inte ämnesmässigt men i språkets rytm och i den flödande fantasin.

Dahlström var född i Huskvarna och började spela basun i Metodisternas gossorkester. Efter skolan prövade han flera arbeten innan han 1939 började som fräsare och slipare på Husqvarna vapenfabrik. Han blev tidigt jazzintresserad och prövade flera olika instrument innan han slutligen fastnade för gitarr och bas; de första gitarrlektionerna fick han av sin mor som spelade gitarr i Frälsningsarmén.

Snart spelade han både gitarr och bas i olika lokala ungdomsband, däribland i dixiebandet Clambake Seven. 1943 ingick han i Arne Sieverts kvintett från Huskvarna, som det året vann OJ:s amatörorkestertävling. Där fick han också individuellt pris ”för goda solon på elektrisk gitarr”.

1944 blev han yrkesmusiker och fick först jobb med en orkester i Falun. 1947 började han som gitarrist med Frank Vernons orkester på Tylöhus och med honom spelade han sedan ett par år. Därefter hade han ett tag en egen trio i Malmö, med vilken han bland annat gjorde flera radiosändningar. Därefter spelade han en tid med Gunnar Söndbergs danska kvintett innan han etablerade sig som musikhandlare i Ystad.

Han fortsatte dock att spela vid sidan om tills han beslutade sig för att vara författare på heltid. Långa tider bodde han utomlands med sin familj, men slutade sina dagar i Lövestad i Skåne.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser