EdmanRobert

Edman, Robert – trumslagare

EdmanRobert

(21 juni 1931 – 1 augusti 2005)

Robert Edman var född på Söder i Stockholm. Familjen var musikalisk, farfar och farmor var operasångare, och som trettonåring började Robert spela trumpet. Han tog också lektioner på klarinett och senare på altsax.

Hösten 1949 kom han i kontakt med gitarristen Ove Rohlén som skulle delta i AT-jazzen men saknade en trumslagare. Edman sålde då altsaxen och köpte sina första trummor.

Orkestern vann tävlingen och han stannade en tid hos Rohlén. Våren 1950 vikarierade han några gånger hos Stig Olders orkester på Nalen och när Lulle Ellboj övertog orkestern för sin sommarturné stannade Edman hos honom. Därefter spelade han med Rune Öfwerman och då blev det åter en seger i AT-jazzen.

Under femtiotalet spelade han sedan med bland andra Rolf Ericson, Swinging Swedes och Almstedt-Lindkvartetten och vikarierade 1954 i Woody Hermans orkester under en Sverigeturné.

1955 kom han till Putte Wickman. Han medverkade på många grammofoninspelningar med de grupper han spelade i och han gjorde också plattor med musiker som Lars Gullin (bland annat den berömda Danny’s Dream), Bengt Hallberg, Max Brüel, Knud Jørgensen och Nannie Porres.

På sextiotalet ingick han i Putte Wickmans stora dansorkester och sedan i Rolf Ericsons storband. På sjuttiotalet hördes han ofta med Ove Lind och Lars Erstrand. Och när Ove Lind och Rolf Larsson i mars 1991 framträdde med Lionel Hampton på Folkets Hus i Stockholm var Edman med och svarade för trumkompet.

Artiklar:

Morgondagens stjärnor, Estrad 6/1951

CD:

Lars Gullin vol 8, 1953-55, Dannys Dream (Dragon) 4 spår

Joe Newman at the Atlantic with Ove Lind Quintet (Phontastic)

Duke’s Ideas: Knud Jørgensen playes Ellington (Phontastic)

Annonser
Annonser