Meny
1 maj 1932 – 2 mars 2004
Berndt Egerbladh började som självlärd amatörpianist i Umeå och utvecklades till en mångsidig och brett verksam musiker och kompositör, som vann en stor publik genom televisionen.
Berndt Egerbladh föddes i Transtrand i Dalarna och växte upp i Umeå i en musikalisk familj; hans äldre bror Thor blev också välkänd pianist och kompositör i hemstaden. Som musiker hade Berndt ingen formell utbildning utan var i huvudsak självlärd. 1949 började han spela offentligt, först vibrafon och sedan piano i olika dansorkestrar samtidigt som han utbildade sig till lärare i historia och samhällskunskap.
Lärare var hans yrke sedan tio år tillbaka, när han intervjuades i OJ 2/65: ”Ge mig ett rimligt skäl att bli musiker”, sa han, desillusionerad över jazzens situation. Vid det laget hade han ändå uppmärksammats för sin medverkan i Lars Lystedts grupp och dessutom hunnit göra ett trio-album. I Lystedts 1960-talskvintett, som uppmärksammades vida utanför den västerbottniska metropolen, bidrog Egerbladh som kompositör till en stor del av repertoaren och var dessutom flitigt lanserad solist.
1967 anställdes han som programtjänsteman vid radion i Umeå och därifrån kom han till en producentkurs i Stockholm inför starten av TV2, vilket innebar en fortsatt bana inom både musik och television, ofta i kombination. Förutom en lång rad andra producentuppgifter, framträdde han själv i flera serier. Särskilt uppskattad blev han för ”Två och en flygel” 1973-89, där han intervjuade och musicerade med en lång rad kända artister, och för några personliga minnesserier kring hans egen tid, varav ”Jag minns mitt 40-tal” 1988 och ”…50-tal” 1989 även blev böcker.
Han gjorde också serier i radio, bland annat ”Musikant i allsin dar”, där han intervjuade och ackompanjerade olika sångare och instrumentalister, och han skrev musik för bland annat Radiojazzgruppen och för egna studioprojekt där många av de främsta svenska jazzsolisterna medverkade. Han tillhörde också den krets svenska musiker som kring 1970 tog starka intryck av amerikansk soul- och funkmusik. Det manifesterades bland annat i rockjazzgruppen Heta Linjen, där han spelade Hammondorgel.
Berndt Egerbladh var också brett verksam som kompositör av visor, filmmusik, teatermusik, barnmusik med mera, och ackompanjerade sångartister som Annkristin Hedmark och skådespelare som Lena Nyman.
I alla år spelade han också jazzpiano med egen trio, ofta i kombination med olika solister.
Artiklar:
Berndt Egerbladh, OJ 2/1965
Fantasin är ledstjärna, OJ 6/2001
CD i urval:
Schizo 1964 (Jazzhus Disk, japansk utgåva)
A Boy Full Of Thoughts 1989 (Atelier Sawano, japansk utgåva)
Night Pieces, featuring Jan Allan 1992 (LadyBird)
Twosome 1992-96 (LadyBird)
Mousse au Chocolat 2001 (Atelier Sawano, japansk utgåva)
Sweet & Lovely 2002 (Atelier Sawano, japansk utgåva)
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här