Erbo-Folke-en-face

Erbo, Folke – trumslagare, pianist, sångare med mera

2 mars 1907 – 27 juni 1991

Erbo-Folke-en-face

Folke Erbo föddes i Ängelholm i en musikalisk familj där fadern var trombonist i stadens musikkår och modern spelade dragspel. Redan som sexåring framträdde Folke som dragspelare   och efter att ha tagit lektioner på piano spelade han i tonåren på stumfilmsföreställningar.

När familjen flyttat till Helsingborg studerade han orgel och musikteori, anlitades ofta som organist i kyrkan och etablerade sig även som dansmusiker. Han var en tid delägare i en musikaffär i Helsingborg och startade 1928 i Lund en egen affär, som dock avvecklades efter ett par år då han beslöt sig för att spela på heltid. Med sin kusin Sven Muckart spelade han dubbelpiano och han var även engagerad en säsong hos Gösta Tönne på Arena i Malmö.

Med Muckart spelade han sedan tre år på nattklubben Adlon i Köpenhamn. Trumslagare blev han av en slump när gruppens ordinarie helt plötsligt slutade och Folke fick hoppa in som ersättare. Det gick så bra att han köpte ett trumset och började träna till musik från en resegrammofon.

När sedan Sam Samson 1936 sökte en trumslagare till sin orkester på Salle de Paris i Stockholm, fick Erbo jobbet. Mellan 1939 och 1952 sjöng han också in drygt 30 låtar på skiva. Hos studion Din Egen Röst var han lärare i mikrofonteknik, och en av hans elever hette Povel Ramel.

Hos Sam Samson blev han kvar till 1945. Under några år var Erbo föreståndare för Nordiska Musikförlagets instrumentavdelning och han medarbetade också som skribent i OJ. Han spelade dessutom en tid med Rolf Larssons orkester på dansrestaurangen Sfinx.

1950 började han som producent på Radiotjänst och blev 1961 chef för radiounderhållningens grammofonsektion (den så kallade melodiradion). Han var också upphovman till många av televisionens och radions programvinjetter och signaturer.

Mest känd för den stora publiken blev han som sångaren och trumslagaren Lothar B. Jönsson i Helmer Bryds Eminent Five Quartet, på Hilmers Konditori i Mosebacke Monarki. Efter sin pensionering var han bland annat arkivarie på SKAP.

Artiklar:

Svenskt stjärnalbum, OJ 10/1941

Erbo-Folke

Annonser
Annonser