Eriksson, Ingemar – pianist

(7 september 1919 – 2 januari 1986)

Ingemar Eriksson växte upp i ett musikaliskt hem. Hans far var musikdirektör och organist och redan som ung pojke fick Ingemar pianolektioner av fadern. Han föddes i Kristinehamn men växte upp i Säby i Småland (numera en del av Tranås) dit familjen flyttade när fadern fått en tjänst där som kyrkoorganist.

Ingemar fortsatte att spela och snart vaknade också jazzintresset. Det fördjupades ytterligare då han kom till Linköping för att läsa på gymnasiet När han 1939 var klar med studierna var han inte bara en kompetent pianist, han var också en av få av den tidens jazzmusiker som avlagt studentexamen (pianisten Stig Holm och saxofonisten Curt Blomquist är två andra som brukar nämnas).

Efter studenten flyttade han till Stockholm för att studera på Handelshögskolan. Men han kom raskt in i stadens jazzkretsar och ganska snart hade han fått så många speljobb att han övergav studierna. Våren 1941 började han hos Jay Elwing och vid samma tid kom ett påtagligt genombrott då han medverkade på flera skivinspelningar med Casper Hjukströms sextett. En av dessa inspelningar, Lazy Jim, finns med på volym 4 i cd-serien ”Svensk Jazzhistoria” på Caprice Records.

Efter en tids militärtjänst kom Ingemar på hösten till Hasse Kahns kvartett som då spelade på Nalen. 1941-42 ingick han också i kretsen av ungdomar kring bröderna Dag och Ulf Sandström, vars mor Dagmar drev inspelningsstudion Din Egen Röst. Han medverkar på flera lackskivor som då spelades in i studion, bland annat med brödernas orkester Embassy.

1942 turnerade han i folkparkerna med Walter Larsson och till hösten spelade han med Folke Eriksberg på Gallerie Moderne i Stockholm. 1943 ingick han i Carl-Henrik Norins kvartett och därefter återvände han till Jay Elwing. Där stannade han några år men 1947 åkte han på folkparksturné med Emil Iwring och sommaren därpå ledde han en egen kvintett, med bland andra Carl-Henrik Norin, på Grand Hotell i Mölle. Därefter spelade han med orkestrar ledda av Bob Henders, Ove Rönn, Olle Jacobsson, och med Gottlieb-Stextetten, fram till 1954 då han började med Olle Johnsson på Zanzibar i Stockholm. Med honom spelade han sedan ett par år på olika dansställen, huvudsakligen i Stockholm.

1956-57 turnerade han landet runt med Gösta Arnold och Peanuts Holland för att våren 1958 återvända till Hasse Kahn som med sin kvintett spelade på M/S Kungsholm och senare på Hamburger Börs i Stockholm. Från hösten spelade han sedan åter några år med Emil Iwring på dansrestauranger och turnéer,

I början av 1960-talet tycks en vacklande hälsa ha medfört att han fick svårare att ta längre fasta engagemang. Vid något tillfälle turnerade han några månader med Hazy Osterwald men därefter försvann han från den offentliga scenen.

Artiklar:

Svenskt stjärnalbum, OJ, oktober 1943

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54321) [2]=> int(54013) [3]=> int(54329) [4]=> int(54325) [5]=> int(51323) [6]=> int(50803) [7]=> int(54353) [8]=> int(54305) [9]=> int(54209) }