Meny
22 juli 1942 – 13 februari 1994
Hos Lars Färnlöfs kompositioner finns en unik kombination av bluesen och svänget i den amerikanska jazzen, och en personlig stil med ett temperament som av många uppfattats som nordiskt.
Lars Färnlöf började spela trumpet som tonåring i hemstaden Västerås och väckte så smått sensation när han deltog i tävlingen TV-jazzen 1958 som medlem i en lokal orkester. 1959-62 studerade han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I Stockholm kom han 1960 med i pianisten Staffan Abeleens kvintett, som spelade musik byggd på den svarta amerikanska budskaps- och souljazzen. Färnlöf kom snart att sätta sin prägel på gruppens musik, dels genom sina vackra, utpräglat rytmiska kompositioner, och dels med sitt fantasifulla, lyriska spel, först på trumpet men snart nästan uteslutande på den mindre kornetten. Längre fram spelade han också flygelhorn.
Abeleens kvintett med Färnlöf var en av de mest framstående svenska jazzgrupperna under 1960-talet och verksam in på det påföljande decenniet. Medlemmarna framträdde också tillsammans i andra kombinationer. Under ett par år vid mitten av sextiotalet studerade Lars Färnlöf musik vid University of Southern California i Los Angeles. Samtidigt spelade han med olika grupper och uppmärksammades också där för sina kompositioner.
I Sverige framträdde han i en mängd olika sammanhang, till exempel som kompositör till Beppe Wolgers-revyer, underhållningsprogram i radio och TV, och en rad filmer som bland andra Torbjörn Axelmans ”Kameleonterna” (1969) och Hasse & Tages ”Att angöra en brygga” (1965), där Monica Zetterlund sjöng det vackra valstemat.
En annan av Färnlöfs mest kända kompositioner, ”Farfars vals”, går också den i tretakt. Den ingick ursprungligen i den instrumentala sviten ”Persepolis”, inspelad 1964 av Abeleens kvintett, och den spelades in samma år också av Stan Getz och Bill Evans. Melodin textsattes sedan av Wolgers och sjöngs in på skiva av Zetterlund. För Radiojazzgruppen skrev Färnlöf flera kompositioner, bl a ”Sweet Cachasa”, som utgavs på skiva. Han komponerade även för större format, bland annat för Radiosymfonikerna, och för symfoniorkestern i Västerås skrev han några beställningsverk där jazzsolister ingick. Under senare år framträdde han bara sporadiskt som solist, bland annat ackompanjerad av basisten Red Mitchell, och med egna tillfälligt hopsamlade grupper under namnet Sansara.
Lars Färnlöf drabbades som ung av polio och hade därefter en klen fysik att övervinna. Några av hans kompositioner har givits ut i textsatta sjungna versioner på albumet ”Blå”, där en rad kända artister medverkar. På en CD med inspelningar av Staffan Abeleens kvintett från åren 1961 till 1966, är kompositionerna uteslutande Färnlöfs.
På senare år har några yngre musiker tagit upp hans kompositioner, däribland trumpetaren Jonne Bentlöv, också från Västerås, som 2010 framträtt med en egen kvintett i Abeleen-gruppens efterföljd.
Artiklar i urval:
”Musik skall också vara gemenskap”, intervju (OJ 3/1978)
Lasse Färnlöf efter studier i USA, intervju (OJ 2/1968)
CD:
Staffan Abeleen Lars Färnlöf, Quintets 1961-66 (Dragon)
Sansara Music Band plays the music of Lars Färnlöf (Mirrors)
Lars Färnlöf, Heureka (Phono Suecia)
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här