Fernström, Åke ”Krullet” – trombonist, violinist

Åke Fernström med Macce Bergs orkester på Hästskobaren i Stockholm 1934.

(16 september 1903 – 21 april 1975)

Som trombonist var Åke Fernström i första hand en skicklig ensemblemusiker även om han inte var främmande för att också spela solon. Han var dessutom en erkänt duktig violinist.

Han föddes i Stockholm och under skoltiden spelade han tenorbasun i Sofia gossorkester tillsammans med bland andra Nisse Lind, Sam ”Sama” Jakobsson och Gösta ”Chicken” Törnblad. Han började tidigt studera fiol, fick sitt första fasta engagemang i Södertälje 1922, och samma år gjorde han även grammofoninspelningar som violinist med dragspelaren Tore Svensson. Sitt smeknamn ”Krullet” fick han på grund av sitt yviga hårsvall.

1925 kom han till Macce Bergs orkester som spelade på Stockholms krogar och 1926 spelade han i en orkester på National (sedermera Nalen). Därefter blev han biografmusiker, men 1929 försvann det yrket i och med ljudfilmens intåg. Han började då studera trombon eftersom han trodde att han på det instrumentet skulle ha större möjligheter att ordna bra speljobb.

Efter något års studier fick han sitt första engagemang som trombonist med en orkester i Linköping. Åren 1932 till 1936 var han åter hos Macce Berg som spelade på ställen som Berzelii-Terrassen, Grand Hôtel och Hästskobaren i Stockholm och som 1935 även gjorde en turné i Ryssland. Han finns med på ett fåtal grammofoninspelningar under 1930-talet med Macce Berg, Sune Lundvall, Sven Arefeldt, Arne Hülphers och Cameo-Orkestern.

1937 spelade han med Charles Redland på Furuvik och hösten samma år kom han till Sune Lundvall på Bal Palais där han blev kvar flera år in på 1940-talet. Våren 1946 spelade han med Lulle Ellbojs orkester på Vinterpalatset. Senare spelade han med bland andra Sune Waldimirs orkester.

Artiklar:

Svenskt stjärnalbum, OJ maj/1943

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterat

Annonser