Gullberg, Arno – vibrafonist, pianist

(1 april 1930 – 29 juli 2002)

Arno Gullberg föddes i Ekenäs söder om Kalmar. Som ung tonåring började han som musikelev vid F 12:s musikkår i Kalmar, där han började spela klarinett. När han ett par år senare hörde en platta med Lionel Hampton vaknade intresset för jazz och han köpte omedelbart en vibrafon på avbetalning.

Snart började han som vibrafonist i ett amatörband som spelade Goodman-musik och leddes av klarinettisten Bertil Hammert. Musikdirektören på F 12 hade också en trio som spelade dansmusik på en krog i stan och där fick han hoppa in som pianist.

Efter fyra år i Musikkåren började har arbeta i Hammerts musikaffär i Kalmar och fortsatte också att spela med honom. Men våren 1952 ringde Thore Swanerud, som hört Arno på en jamsession i Kalmar, och erbjöd honom jobb som vibrafonist. Han reste omgående till Stockholm och var med de sista veckorna av Swaneruds engagemang på La Visite. Han spelade sedan ett par år med honom på turnéer i Folkparkerna och till danslokaler runt om i landet. Man framträdde också av och till i radio och ackompanjerade ofta tidens populära sångartister på grammofoninspelningar.

1955 började Arno hos Rolf Larsson på dansrestaurangen Sphinx i Stockholm. Med honom spelade han också ett par år och på dagtid utbildade han sig till pianotekniker och tog en pianostämmarexamen på Musikaliska Akademien. Efter det åkte han till Örnsköldsvik och arbetade på en pianofirma och där satte han också ihop en trio som på kvällarna spelade på ett av stadens hotell.

Efter något år återvände han till Stockholm, men när hans fru Karin 1959 fick tjänst som lärare vid musiklinjen på Framnäs Folkhögskola i Öjebyn bosatte de sig i Piteå. Där bildade han med lokala musiker Arno Gullbergs Showkvinett med sättningen saxofon, gitarr, bas, trummor och Arnold själv på vibrafon och piano. Kvintetten spelade under många år flitigt i Folkparker och danslokaler runt om i Norrland, men i mitten av 1960-talet hade popmusiken tagit över de flesta dansspelningarna.

Då hade Arno redan börjat få uppdrag för skolan i Framnäs. Det började med att han som pianotekniker fick ta hand om skolans pianon. Sedan tyckte rektorn att pianoeleverna borde kunna så pass mycket på gehör att de kunde hoppa in och ackompanjera till exempel en allsång utan noter. Arnold fick sätta ihop en kursplan som redan från början blev obligatorisk, med honom som lärare. Vid sidan av improvisationsgrupperna ledde han också sommartid orienteringskurser för blivande pianotekniker.

Han stannade som lärare på skolan fram till sin pensionering. Men han fortsatte att spela med egna grupper på festvåningsjobb och andra engagemang runt om i Norrland och sommartid gjorde han landsomfattande turnéer med jazzdragspelare som Sune Synnefors och Art van Damme. Han spelade också på festivaler och tillfälliga jobb med musiker som basisten Björn Alke, som en tid var lärare på skolan, och med Egil Johansen och Nils-Bertil Dahlander, som han lärde känna och samarbeta med när de var inbjudna som gästföreläsare för slagverkarna på skolan.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser