Hansson-Charlie-kopia

Hanson, ”Charlie”- gitarrist, banjoist

3 april 1906 – 14 februari 1983

Hansson-Charlie-kopia

Karl Fredrik ”Charlie” Hansson (senare stavad Hanson) föddes i Göteborg men kom i sin ungdom till Stockholm där han på 1920-talet etablerade sig som banjoist i den första svenska jazzgenerationen. Bland annat var han med i det på sin tid mycket omtalade bandet Six Man Jazz. Han spelade på dansetablissemang på Djugården, på restaurang Rosenbad och på Mosebacke innan han 1927 engagerades till dåvarande Intima Teaterns uppsättning av Tolvskillingsoperan.

Som teatermusiker kom han sedan till Håkan von Eichwald på Vasateatern och när von Eichwald 1930 satte upp Sveriges första permanenta storband på restaurang Kaos i Fenix-Palatset ingick Hanson i rytmsektionen som gitarrist och banjoist. Med von Eichwald reste han också på turné i Europa. När en impressario rymde med kassan under ett engagemang i Schweiz, tog Hanson hand om orkesterns ekonomi och utbetalning av löner.

1937 övergick han till Arne Hülphers orkester som gitarrist, ekonomiansvarig och stundtals turnéledare. På grund av sitt ekonomiska handlag kallades han bland musikerkollegerna allmänt ”Kamrern.” Med Hülphers spelade han till 1942, bland annat vid många engagemang i Tyskland före och under kriget. Han framträdde aldrig som solist men hade en viktig roll i orkesterns rhytmsektion. Ett exempel på hans riviga gitarrkomp finns i ”Hülphers Stomp” från 1938 (vol 3 i Caprice-serien Svensk Jazzhistoria).

1943 slutade han som yrkesmusiker och startade tillsammans med saxofonisten Olle Thalén en firma som bland annat lanserade jukeboxar, då en nyhet i Sverige. På senare år framträdde han i radio och på jazzklubben Club 78 där han berättade minnen från sin tid som musiker. Han hjälpte också Gruppen för Svensk Jazzhistoria med att bringa klarhet i vad som timade i den svenska jazzens barndom vid 1920-talets början och mitt.

Artiklar:
Svenskt Stjärnalbum, OJ december 1943

Annonser
Annonser