HedbergSven

Hedberg, Sven – trombonist

22 november 1913 – 14 november 1971

HedbergSven

Sven Hedberg var ingen utpräglad jazzsolist men under sina aktiva år som musiker var han en av de få att räkna med på sitt instrument. 1945 ingick han i Estrads Elitorkester och även i den mindre gruppen Estrads Favoritorkester, 1947 var han med i både Estrads och Expressens Elitorkestrar och 1948 återigen i Estrads.

Han föddes i Stockholm i en syskonskara på sex, där bröderna Allan på gitarr och Olle på trumpet också var kända musiker. Han blev trombonist av en tillfällighet. Elis ”Plutten” Redlig, som spelade i broder Allans orkester, hade lovat hjälpa honom att köpa en trumpet.

Men ”Plutten” kom ihåg att trombonisten Verner Kedland (Karlsson) hade en trombon som han ville bli av med, så Sven Hedberg köpte den i stället och började ta lektioner för Miff Görling.

Redan ett halvår senare satt han in på rutin (d v s utan ersättning för att få erfarenhet) i broder Allans orkester. Sedan följde några år med ströspelningar innan han sommaren 1937 fick engagemang på Segeltorps dansbana tillsammans med bland andra Sven Stiberg, Gunnar Green och Thore Swanerud.

På hösten började han i Charlie Richards orkester på La Visite och slutade då en anställning på Elverket för att vara musiker på heltid. Sommaren 1938 spelade han jämte sin bror Olle med Lulle Ellboj på Gröna Lund. Bröderna följdes därefter åt på ytterligare tre jobb: först ett år med Håkan von Eichwald innan de hösten 1939 började i Seymour Österwalls orkester på Nalen. Där stannade de till 1945 och spelade sedan ett par år med Charlie Norman på Salle de Paris.

Senare delen av 1940-talet turnérade Sven Hedberg med Casper Hjukströms och Allan Johanssons orkestrar och hade1949 även ett eget band på Skansens dansbana. Sin första grammofoninspelning gjorde han 1937 med Swing Swingers på Sonora.

Förutom med olika favoritorkestrar återfinns han också på inspelningar med bland andra Charlie Norman och på en rad skivor med Seymour Österwall. I början av 1950-talet spelade han i Tyskland för de amerikanska trupperna där.

Efter hemskomsten blev det mest ströspelningar och tillfälliga engagemang i exempelvis Olle Jacobssons turnéorkester och med dixielandband som Bunta Horns och Black Bottom Stompers på diverse folkparksturnéer.

I början av 1960-talet lämnade han musikeryrket och arbetade bland annat i Birger Steiners musikaffär.

Artiklar:

Svenskt Stjärnalbum, OJ oktober 1940

CD

Charles Norman 1943-1947 (Ancha)

Annonser
Annonser