Hörnfeldt, Lars – alt- och sopransaxofonist

(15 juni 1940 – 2 mars 2012)

Lars Hörnfeldt etablerade sig i tonåren som skicklig och uttrycksfull jazzimprovisatör till en början inspirerad av Charlie Parkers musik och sedan framför allt av Lee Konitz och av svenskar som Lars Gullin och Rolf Billberg.

Han föddes i Frösö, Jämtland, och startade sin musikaliska bana på dragspel redan som femåring. När han var 15 år spelade han saxofon och ledde en orkester på dansstället Runeborg på Frösön. Han fortsatte sedan inpå 1960-talet att spela på dansställen i Norrland och han förblev hemstaden Östersund trogen, även om han i 20-årsåldern gjorde ett kort mellanspel i Stockholm.

Länge var musiken en syssla vid sidan om yrkesarbetet som montör vid LM Ericsons fabrik i Östersund, men när Lasse var i 30-årsåldern lät han musiken ta över alltmer. 1984 gjorde han en uppmärksammad lp i eget namn Jazz Portrait of Lars Hörnfeldt med trumpetaren Jan Allan och ett par utflyttade spelkamrater från Östersund bland de medverkande, basisten Sture Nordin och pianisten Lars Sjösten.

Han framträdde sedan på jazzfestivaler, bland annat i Umeå, han gästspelade återkommande med danska musiker i Århus och med norska i Trondheim, och naturligtvis också hos Jazz i Jemtland i Östersund.

Runt sekelskiftet spelade han in tre cd på det Frösö-baserade skivmärket Biba, en med den dansk-svensk-norska gruppen Cool Scandinavian Five, en med en trio och en där han spelar på duo med gitarristen Jonny Johansson.

CD:

Cool Scandinavian Five, Let’s ”Jazzt” Play (Biba Records)

SweDen Jazz Trio (Biba Records)

Being Healthy (Biba Records)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser