Jederby, Thore – basist, orkesterledare

15 oktober 1913 – 10 januari 1984

Thore Jederby var en av de första i Sverige att betrakta jazzen som en musikform med stora konstnärliga kvaliteter. Han uttryckte detta på 1930-talet i Orkester Journalen och framstod som ett slags aktivist för jazzen i Sverige.

Thore Jederby föddes i Stockholm. Föräldrarna var musikaliska; Thore fick börja ta fiollektioner redan när han började småskolan, och under några år spelade han även kornett i skolans blåsorkester. Han hade sitt första amatörjobb på fiol sommaren 1929. 1931 fick han en kontrabas och började ta lektioner av Henry ”Bas-Ludde” Lundin. Samma år antogs han som elev vid Kungliga Musikaliska Akademin där han i ett par år studerade för legendariske kontrabaspedagogen Knut Gullbrandsson.

Hösten 1931 fick Jederby sitt första proffsjobb med Frank Vernon och därefter spelade han en tid med Macce Berg. Sommaren 1932 turnerade han med en återuppstånden upplaga av Paramountorkestern och sångaren Sven-Olof Sandberg; orkestern fortsatte samma höst på Nalen och därefter på Phönix Bar (senare Sfinx) på Kungsgatan. Hösten 1933 började Jederby med Håkan von Eichwalds stora orkester på Kaos (senare Fenix-Kronprinsen); 1934 övertog Arne Hüphers kapellmästarskapet och Jederby blev kvar till hösten 1938. På somrarna spelade han med Helge Lindberg och andra kapellmästare. Sitt smeknamn ”Hot-Korven” (eller bara ”Korven”) som han avskydde, fick han i unga år eftersom han var så förtjust i varmkorv.

Till skillnad från de några år äldre musiker som i början av trettiotalet spelade dansmusik, betraktade sig Jederby och många av hans generationskamrater som genuina jazzmusiker. Jederby var också landets förste (och ganska länge även ende) utpräglade jazzbasist. Han lyckades övertala skivbolaget Sonora att satsa på en serie med svensk småbandsjazz, och med musiker som Thore Ehrling, Zilas Görling, Gösta Törner och Åke Brandes gjorde han 1936-38 cirka tjugo 78-varvare med Sonoras ”Swing Swingers”. Under 1940-talet fortsatte han spela in påtagligt jazzpräglad musik med egna smågrupper för skivmärkena Columbia och Scala.

Hösten 1938 började han i Thore Ehrlings första orkester och där blev han kvar till sommaren, 1946 då han startade en sextett för att spela på Nöjesfältet i Stockholm; bland hans musiker den sommaren fanns Arne Domnérus och Rolf Ericson. Under de följande åren ledde Jederby egna band, ofta kvintetter, som turnerade runt om i landet och ofta innehöll unga musiker som senare skulle bli kända namn: norrmännen Bjarne Nerem, tenorsax, och Rowland Greenberg, trumpet, spelade med Jederby, liksom vibrafonisten Ulf Linde och 1948 en 16-årig pianist från Göteborg, Bengt Hallberg.

1947 besökte Jederby New York och rapporterade i tidskriften Estrad med stor entusiasm om Charlie Parker, som få svenskar ännu hade hört vid denna tid. När Parker turnérade i Sverige hösten 1950 var Jederby basist och turnéledare. I första upplagan av Harry Nicolaussons ”Svensk jazzdiskografi”, utgiven 1953, konstaterades att Jederby var den svenske jazzmusiker som dittills medverkat på flest skivor. Som den skicklige instrumentalist han var anlitades Jederby också som studiomusiker vid mängder av inspelningar med tidens populära artister.

Han hade en brett intresse för bildkonst och litteratur; bland hans vänner fanns många konstnärer, och han samarbetade med författaren Pär Rådström i idéarbetet till långfilmen ”Kvinnan som försvann” (1949), som hade flera scener med jazz. Han sammanställde också en ”Kontrabasskola” , vars första upplaga kom 1943. Jederby ledde egna grupper ända in på sextiotalet, delvis som restaurangmusiker. Därefter var han bland annat verksam på Sveriges Radio och sammanställde en rad återutgivningar på skiva av äldre svensk jazz. Som radioman medverkade han i program som ”Omodern dansmusik”, ”I afton dans” och ”På högt varv”. Han var också en av initiativtagarna till Gruppen för Svensk Jazzhistoria där han fram till sin död var en viktig inspiratör och närmast allvetande kunskapskälla.

Bok:
Bas: Thore Jederby – Bengt Nyquist, Carlssons Bokförlag 1995

Artiklar i urval:
Svensk stjärnalbum, OJ 12/1937
Thore Jederby – en ”jazzklassiker”, OJ 10/1983

CD i urval:
Small Band Swing Made in Sweden, vol 1 och 2 (JazzDocument)
Thore Jederby, Jazz Groups 1940–48 (Dragon)
Thore Ehrling Jazz Highlights 1939-55 (Dragon)
Svensk Jazzhistoria vol 3 och 4 (Caprice)

Annonser
Annonser