Johansson-Allan-ca-1947

Johansson, Allan – pianist, vibrafonist, sångare, arrangör och kapellmästare

17 februari 1919 – 9 november 1991

Johansson-Allan-ca-1947

Allan Johansson var en uppmärksammad jazzsolist på vibrafon och piano, innan han gjorde sig känd som mångårig kapellmästare åt Povel Ramel och ledare för sånggruppen Flickery Flies, där hans hustru Brita Borg var en av medlemmarna

Allan Johansson föddes i Stockholm, växte upp i Alvik och började spela först när han slutat skolan 1935. Han tog några enstaka pianolektioner men var som dansmusiker i stort sett självlärd. Han medverkade i olika amatörband och hösten 1938 fick han sitt första egentliga proffsjobb som pianist i en kvartett på Sveahof. Sommaren 1939 spelade han med Lulle Ellbojs orkester på Gröna Lund och sitt definitiva genombrott fick han 1940 som vikarie för Stig Holm i Thore Ehrlings orkester. Allan Johansson blev sedan inallad till Kustartilleriet där han ingick i nöjesdetaljen. Bristen på bra pianon gjorde att han då i allt högre grad började spela vibrafon. På det instrumentet räknades han snart, bredvid Charles Redland, som landets främste talang.

Efter miitärtjänsten spelade han med bland andra Erik Frank på La Visite, Sven Tornblad på Blue Heaven och turnérade som ackompanjatör till Alice Babs innan han började med Gösta Törners dixielandbetonade orkester på Avalon (nuvarande Fasching). Hos Törner stannade han till 1946 då han blev kapellmästare på La Visite för en orkester där hans blivande hustru Brita Borg var vokalist. Då bildade han också sånggruppen Flickery Flies som sedan hölls samman fram till mitten av sextiotalet.

Under slutet av 1940-talet var han till stor del knuten till radion. Han var pianist hos Andrew Walter i Frukostkubben och medverkade i Povel Ramels olika radioserier. Därigenom blev han knuten till Knäppupp och blev kapellmästare för dess revyorkestrar; han var dessutom i nio år inspelningschef för skivbolaget Knäppupp. 1961 övertogs kapellmästarjobbet av Leif Asp men Allan fortsatte med Flickery Flies fram till 1965. Därefter arbetade han mest som ackompanjatör och kapellmästare för revy- och operettorkestrar, bl a åt Riksteatern.

 

Annonser
Annonser