Jonsson, Lennart ”Jonken” – tenorsaxofonist

Foto: Albrekt von Konow

(16 december 1934 – 29 maj 2007)

Lennart ”Jonken” Jonsson var i flera decennier en stöttepelare och en tongivande solist i Sandviken Big Band. Under många år hade han också en egen kvartett med vilken han, tillsammans med sin fru, sångerskan Lena Jansson, turnerade både i Sverige och utomlands.

Han föddes i Falun men växte upp i Sandviken. Som barn tog han fiollektioner, men i tidiga tonåren började han och några skolkamrater spisa jazzplattor och när han hade hört Just You Just Me med Lester Young skaffade han sig en tenorsax. 1951 bildade han med några vänner en kvartett som först spelade på skoldanser men snart också fick andra jobb. Efter en tid bestämde sig Jonken för att sluta spela och lämnade kvartetten. Men det dröjde inte länge förrän han åter var igång, nu i en orkester som turnerade till dansbanor och danslokaler runt om i Gästrikland.

1955 spelade han ett tag med Alf Jonssons kvintett och därefter något år med trumpetaren Roland Nybergs sextett. Åren 1956-58 ingick han sedan i Arne Kjells åttamannaband; trumpetare där var Arne Eriksson som något årtionde senare skulle ta initiativet till Sandviken Big Band.

I slutet av 1950-talet började Jonken utbilda sig vid Folkskollärarseminariet i Gävle. Då spelade han samtidigt med klarinettisten Rolf ”Korven” Larssons kvintett på Fenix i Gävle, för att sedan åren 1960-62 ingå i Jojjen Björklunds band, som ofta spelade på Furuvikparkens dansbana. Senare under 1962 flyttade han till Borlänge, och där bodde han sedan fram till 1983, verksam som lärare. Under åren där spelade han med olika lokala orkestrar och han var också med och bildade Tuna Brass Big Band.

1969 blev han uppringd av Arne Eriksson som undrade om han kunde tänka sig att åka de tjugo milen från Borlänge till Sandviken en gång i veckan för att vara med i det storband Arne tänkte starta. Därmed inleddes ett samarbete som kom att vara ända fram till 2000-talet.

Orkestern, Sandvik Big Band, senare ändrat till Sandviken Big Band, SBB, blev snart mycket uppmärksammad. I anslutning till orkesterns 30-årsjubileum 1999 skrev Jonken en bok, ”Alla dessa prickar”. Det är en kärleksfull och humoristisk redovisning av hur orkestern från en blygsam början med lokala dansspelningar och konserter snart utvecklades till en institution på den svenska jazzscenen.

I boken berättar han om landsomfattande turnéer, om festivalspelningar och om framträdanden i radio som tv. Här berättas också om spelningar runt om i Norden och om turnéer till USA, Kanada, England, Irland, Tjeckien, DDR, Jugoslavien och Turkiet. Vidare skildras orkesterns många framträdanden med svenska gästartister, däribland Arne Domnérus Bengt Hallberg, Bosse Broberg, Monica Zetterlund, Putte Wickman och Bernt Rosengren och dessutom med många internationella gäster som till exempel Clark Terry, Thad Jones, Barney Kessel, Deborah Brown, Bob Brookmayer, och Georgie Fame. Under de här åren gjorde orkester dessutom ett dussintal skivinspelningar för olika bolag.

På 1970-talet började Jonken spela med en egen kvartett, med varierande medmusikanter, alltid med en sångerska, så småningom hans fru Lena Jansson, som fast medlem. 1983 flyttade han tillbaka till Sandviken där han fortsatte att spela med SBB. Men han spelade också flitigt med sin kvartett på turnéer både i Sverige och utomlands och kvartetten gjorde även fyra skivinspelningar, den första 1973 och den sista 1998. 2001 slutade han med SBB men fortsatte att spela med sin kvartett och han ingick också som medlem och solist i Bosse Heeds storband i Sandviken.

Artiklar:

Lennart ”Jonken” Jonsson, tenorsax, OJ 7/8 1982

CD:

Sandvik Big Band – Deborah Brown, The Song Is You (Four Leaf)

Sandviken Big Band & Ulf Johansson, Big Band Wulf (Phontastic)

Sandviken Big Band, Twentyfive Years Later (Four Leaf)

Sandviken Big Band & Roger Pontare, Sinatrafied -95 (Sitell)

Lasse Lindgren & Sandviken Big Band, Right on Time, (Sitell)

Summer In Sandviken, Lena Jansson med Lennart Jonken Jonsson kvatett 4 (Sitell)

I Thought About You, Lennart Jonken Jonnson kvartett med Lena Jansson (Sitell)

Sandviken Big Band & Bobby Shew & Kjell Öhman Live, 30 Years in Business (Four Leaf)

Annonser

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser