Judah, Charles – sångare

Charles Judah med Seymour Österwalls orkester ca 1950. Från vänster: Martin Tidlund, Arne Söderlund, Åke Blomqvist, Rolf Larsson, Judah, Olle Hedberg, Österwall, Gunnar Olsson och Lars Gullin. Foto: E. Levinsohn

(12 september 1920 – 4 januari 1980)

Charles Judah föddes i Calcutta i Indien, där han spelade bas och sjöng i olika orkestrar. Under kriget hörde den engelske kapellmästaren Jack Nathan honom och efter kriget övertalade han Judah att komma till London för att sjunga i hans orkester på nattklubben Churchill.

Sommaren 1948 kom Judah till Stockholm på semester och han blev så förtjust att han återvände i februari året därpå. Han fick då omedelbart ett engagemang på Nalen. Han sjöng också en tid med Emil Iwring på Berzelii-Terrassen och fick från och med sommarsäsongen 1950 jobb med Seymour Österwalls orkester som spelade på Gröna Lund på somrarna och turnerade resten av året.

Under första halvan av 1950-talet gjorde han en rad grammofoninspelningar med tidens populära melodier men också en del jazzstandards. Många av inspelningarna gjordes med Seymour Österwall men även med orkestrar ledda av Carl-Henrik Norin, Thore Jederby, Gösta Törner och Gösta Theselius.

Han stannade hos Seymour Österwall till våren 1955 och på hösten sjöng han med Lasse Wanderydz kvintett på National-Scala i Köpenamn. Därefter turnerade han runt om i landet som sångare och basist med egen trio, och ibland duo, och spelade då huvudsakligen på restauranger. Efter några år bosatte han sig i Sundsvall och blev affärsman. Sina sista tio år bodde han i Stockholm.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser