Köhlin, Lennart – tenorsaxofonist och klarinettist

(28 juli 1920 – 10 januari 1999)

Lennart Köhlin var tidigt inspirerad av bebop och till hans favoriter hörde Dexter Gordon.

Han var född i Nybro och började tidigt spela piano. Men som nittonåring köpte han en tenorsax, och efter något år fick han ett sommarvikariat hos Gösta Tönne i Malmö.

Han flyttade sedan till Stockholm och turnerade ett par säsonger med Charles Redland. En sommar spelade han sedan med Arne Hülphers och därefter reste han ett par år på turnéer med dragspelaren Hans Erik Nääs. Sommaren 1945 turnerade han med Tony Mason och då började han på allvar intressera sig för klarinetten, därtill inspirerad av sin kapellmästare som också bistod med undervisning.

Hösten samma år började han med Gösta Törners och Miff Görlings orkester på La Visite och stannade där till 1947 då han engagerades av Sam Samson. Han gjorde också ett par sommarturnéer med Miff Görling. Köhlin var intresserad av att arrangera och tillsammans med Görling drev han ett tag en liten arrangemangsbyrå.

Vintersäsongen 1949-50 spelade han med Sven Stiberg på Zanzibar (f.d. Avalon, senare Fasching). 1949 spelade han också tillsammans med Rolf Blomquist och James Moody in Three Bop Mice för bolaget Metronome. Den finns utgiven på en Dragon lp med Moody, men annars är hans inspelningar få. Säsongen 1951-52 var han med i Thore Swaneruds orkester på La Visite och han var också med på orkesterns turné i Folkparkerna sommaren 1952.

Hösten samma år började han hos Emil Iwring på Berzelii-Terassen i Stockholm. På somrarna turnerade man i Folkparkerna och på vintrarna spelade man i Stockholm på ställen som Bacchi Wapen, Grand Hôtel och Hasselbacken. Några somrar hade man också engagemang på badhotell på Västkusten, Med Ivring spelade Köhlin ända till hösten 1959 då han lämnade musiken för annan yrkesverksamhet.

Artiklar:

Svenskt stjärnalbum, OJ september 1947

Annonser

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser