LarssonWalter-kopia

Larsson, Walter – pianist, trumpetare, dragspelare, sångare, showman

27 oktober 1910 – 21 augusti 1967

LarssonWalter-kopia

 

Han var son till den kände vissångaren och komikern ”Skånska Lasse” (Theodor Larsson, 1880-1937) och förde traditionen från fadern vidare genom att kombinera sina mångsidiga musikaliska talanger med artisteri i den folkliga, humoristiska genren.

Walter Larsson föddes i Mjölby och växte upp i en stor syskonskara där flera blev musiker, såsom äldre brodern Nils med artistnamnet Lasse Mollby(1907-71), och yngre brodern Rolf (1918-91) som båda spelade piano, och lillasyster Gun(f 1924) som sjöng. Som elvaåring började Walter ta pianolektioner och redan två år senare for han på turné som ackompanjatör åt fadern. Med korta avbrott fortsatte de att uppträda tillsammans fram till faderns död.

Walter lärde sig också att spela dragspel och trumpet och hösten 1938 engagerades han som trumpetare till Håkan von Eichwalds orkester på Fenix-Kronprinsen i Stockholm. Där blev han kvar till hösten 1940 då han satte ihop en egen orkester som spelade på Avalon. Sedan följde en rad andra engagemang som pianist och trumpetare, ibland med egna grupper, ibland med andra kapellmästare. 1943 spelade han med Sune Lundvall på Bal Palais och därefter kom han som pianist till Seymour Österwall, på Nalen och Gröna Lund.

Han brukade kallas ”Skånska Lasse Junior” och blev populär som showman med monologer, visor och parodier och han gjorde stilimitationer av pianofavoriter som Fats Waller, Earl Hines oh Teddy Wilson. Hos Seymour Österwall blev han kvar till 1947. Åren därefter spelade jazzen en mindre roll i hans skiftande verksamhet. Mest uppmärksammad blev han genom sitt mångåriga samarbete med revyartisten Gösta Jonsson och som kapellmästare i Hylands hörna, på den tiden det programmet sändes i radio.

Artiklar:
Svenskt Stjärnalbum, OJ 12/1941

Annonser
Annonser