Lindberg, Helge – pianist, orkesterledare, kompositör

LindbergHelge

(3 augusti 1898–27 februari 1973)

Helge Lindberg var född i Stockholm och lärde sig tidigt att spela piano. Efter avslutad skolgång arbetade han först i en bankirfirma, men musikintresset tog överhanden och 1920 blev han professionell musiker som ledare för en trio på Röda hörnan och Princess.

1923-28 ledde han en orkester på Kristallsalongen, Savoy och Maxim. Den hade rykte om sig att vara en av de bästa moderna svenska dansorkestrarna, och under namnet Chrystal Band spelade den 1926 in ”He’s the hottest man in town”, den första svenska jazzskivan, med ett improviserat ”hotsolo” av trombonisten Harry Hednoff.

1926 blev Lindberg också inspelningschef för svenska Polyphon och medverkade på hundratals skivor med olika studioorkestrar. I dessa medverkade ofta jazzinfluerade musiker som av och till fick framträda med kortare solon i de i övrigt schlagerbetonade inspelningarna.

1929-30 var Lindberg ledare för Ernst Rolfs teaterorkester och därefter var han kapellmästare på olika revyteatrar som Vasan, Odeon och Södra teatern och även på dansrestaurangen Phönix bar.

1932-37 ledde han på somrarna den moderna dansorkestern på Gröna Lund och under vintersäsongerna ledde han under flera år orkestrar för olika resande teatersällskap. 1937 gjorde han sina sista inspelningar för skivbolaget Toni.

Helge Lindberg skrev många populära schlagermelodier. Redan 1924 väckte han uppmärksamhet då han på bara 14 dagar skrev all musik till Karl-Ewerts revy ”Kom som du ä’”, som därigenom blev landets första revy med helt svensk musik.

Hösten samma år skrev han en musikal med titeln ”Styrman Karlssons flammor” som året därpå underligt nog även blev en stumfilm med Ernst Rolf. För Rolf skrev han många kända melodier som ”De’ ä’ grabben me’ chokla’ i”, ”Det är någonting spanskt över det hela”, ”En kärleksnatt i Barcelona”, ”Niagara” och ”Rialajazzen”.

Lindberg var ingen jazzmusiker men en duktig orkesterledare som förmådde trimma ihop sina ensembler att spela i en för tiden ovanligt amerikaniserad stil. De sista decennierna levde han tämligen obemärkt men framträdde långt upp i åren som restaurangpianist.

LindbergHelge ork35

På bilden syns Helge Lindbergs orkester årgång 1935 med i bakre raden fr v Hugo Holmgren, bas, Harry Hednoff, trombon, Lulle Ellboj altsaxofon; i mellanraden Elis (Eriksson) Egneby, trummor, Allan Hedberg gitarr, Fritiof ”Fritte” Andersson, altsaxofon; i främre raden Elis ”Plutten” Redligtrumpet, Helge Lindberg piano samt Josef Brandstedt tenorsaxofon.

CD:
Svensk jazzhistoria vol 1 och 2 (Caprice)

Annonser
Annonser