Ljunggren, Ture – trombonist

(2 juli 1905 – 14 december 1981)

Ture Ljunggren var främst en skicklig ensemblemusiker och framträdde sällan som solist. Under 1930-talet anlitades han ofta som studiomusiker vid grammofoninspelningar och han gjorde åtskilliga skivor, bland andra med Helge Lindbergs och Håkan von Eichwalds orkestrar.

Han föddes i Stockholm och växte upp på Frimurarordens barnhem i Kristineberg. I blåsorkestern där fick han lära sig spela, först tenorhorn och senare ventilbasun. Vid mitten av 1920-talet blev han militärmusiker vid Svea Livgarde och stannade där i tio år. Under denna tid studerade han också vid Musikaliska Akademien och tog även en del civila engagemang, till exempel i Folkets Husteaterns orkester och med Helge Lindberg på Vasateatern.

Som medlem i olika dansorkestrar var han främst aktiv under 1930-talet. Han engagerades av Torsten Paban till Grand Hotell i Stockholm 1930 och sommaren 1932 spelade han på Gröna Lund i Helge Lindbergs orkester. Året efter inledde han ett flerårigt samarbete med Håkan von Eichwald, och han medverkade också tidigt i radiosändningar med Sigurd Ågrens orkester.

Mot slutet av 1930-talet spelade han med Eskil Eckert-Lundin på Atlantic och fortsatte sedan med honom på Royalrevyn och Chinavarietén. På ett foto med orkestern från hösten 1937 ses han även med en fiol i handen.

På 1940-talet var han ett par säsonger trombonist i Hovkapellet och därefter i några år musiklärare i Huddinge. De sista årtiondena hade han i stort sett lämnat musiken och sysslade med annat arbete.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser