Lundin, Conny – basist

(23 april 1934 – 27 juli 1970)

Conny Lundin föddes i Stockholm; hans första instrument var dragspel och med det deltog han som femtonåring på jamsessions i Nalens Harlem. Hans farbror Henry ”Bas-Ludde” Lundin var basist och brodern Lennart och systern Harriet spelade också bas.

I 17-årsåldern övergick Conny till familjeinstrumentet och började snart resa i Folkparkerna med band ledda av bland andra Hasse Kahn, Röjarn Nyberg och Sven Bollhem. Han vikarierade också av och till på Nalen med Carl-Henrik Norin och andra och en tid spelade han på amerikanska baser i Frankrike.

Conny Lundin blev aldrig någon väletablerad musiker, han hade sällan fasta engagemang, hans livsstil passade inte in i några inrutade mönster. Men i informella sammanhang fanns han ofta med. Under mängder av jamsessionnätter, på jazzklubbar och jazzkällare i Gamla stan, var han på 1950-talet den outtröttlige basisten som först framåt morgonen lösgjorde sig från sitt instrument. Han finns bara med på ett fåtal grammofoninspelningar, däribland Eje Thelins första ep i eget namn, 1956 på bolaget Karusell.

Någon gång på 1950-talet gick han på musikskolan i Ingesund. De sista åren i sitt liv gick han ännu en gång på musikskola, då för att lära sig spela altsax. På den hann han dock knappast framträda offentligt innan han avled efter en tids sjukdom.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser