Lundin, Willy – altsaxofonist, dragspelare, konstnär

(28 december 1931 – 27 oktober 2016)

”Willy Lundin tillhör de mest lovande talangerna bland våra unga altsaxsolister”, skrev Carl-Erik Lindgren i Estrad 1958. I artikeln kunde man vidare läsa att Willy också spelar jazz på dragspel, musikaliskt inspirerad av pianisten Bud Powell.

Han föddes och växte upp i Nol, ett par mil nordost om Göteborg. Det var mycket musik i hemmet; fadern spelade fiol och han målade också tavlor. Redan när Willy var 5-6 år fick han ett litet dragspel. Det byttes snart mot ett större och på det tog han senare lektioner under ett par år. Han började också tidigt att teckna och måla.

I tidiga tonåren började han spela med några jazzintresserade skolkamrater som tyckte att han skulle sluta med dragspelet och i stället skaffa en tenorsax. Det gjorde han också men när han lite senare fick höra Charlie Parker spela Cool Blues i ett jazzprogram så bytte han till altsax.

Tillsammans med musiker som Leif Asp och Kenneth Fagerlund blev Willy från slutet av 1940-talet och framåt en känd profil vid jam och i olika tillfälliga småband i Göteborg. Han spelade också emellanåt med Åke Fagerlund på festvåningsjobb för stadens redarsocietet.

Men han övergav inte dragspelet. Han skickade till exempel in en provskiva till skivbolaget Artist som startat en serie ”Modernt på dragspel” och följden blev att han i mars 1952 fick resa till Stockholm för att spela in en 78-varvsskiva tillsammans med kompet Gunnar Svensson piano, Yngve Åkerberg bas och Jack Norén trummor. Från den återfinns Out of Nowhere på volym 7 i Capriceserien ”Svensk Jazzhistoria”.

Senare det året åkte han med Totty Walléns showband och Östen Warnerbring på en tio månaders turné till Tyskland där de spelade på amerikanska militärförläggningar. De gjorde även en avstickare till Wien och där träffade han en då ännu okänd Joe Zawinul och spelade med honom flera kvällar på en jazzklubb.

Hösten 1955 började Willy med Kenneth Fagerlunds orkester. De spelade på dansställen som Wauxhall och Vågen i Göteborg och turnerade runt om i hela Sverige. De spelade också med gästande amerikanska musiker som Stan Getz och Lee Konitz och spelade även in en EP, Kenneth Fagerlund presents Willy Lundin; från den finns There’ll Never Be Another You med på Capriceseriens volym 8. Och på stadens klubbar jammade de med musiker som Jan Johansson och Lars Gullin.

Hösten 1957 flyttade han till Stockholm där han spelade med Ernie Englunds orkester, bland annat på Bal Palais och på Lorry i Sundbyberg och på turnéer. Men redan efter ett år återvände han till Göteborg och blev därefter hemstaden trogen.

Under de kommande åren började han alltmer att dela sin tid mellan musiken och måleriet.

Han spelade med egna grupper på jazzklubbar och på konserter i Göteborg och på turnéer runtom i Västsverige; han medverkade i radio och TV med sin kvartett och tillsammans med artister som Östen Warnerbring, Sonya Hedenbratt och Monica Zetterlund och han gjorde turnéer i Danmark och Norge. Han hade också flera separatutställningar med sina målningar och i samband med dessa spelade han ofta med tillfälligt hopsatta grupper.

1980 medverkade han på en LP med Lars Sjösten på Caprice och 1983 spelade han in en egen LP Paris Fall på Coop Records med kompet Sven-Erik Dahlberg piano, Sture Nordin bas och Anders Söderling trummor. Han gjorde också många utlandsresor bland annat var han ett helt år i Spanien där han kombinerade målandet med att jamma på lokala jazzklubbar. När han ställde ut på Svenska Kulturhuset i Paris gav han också en konsert i samband med vernissagen och han passade också på att spela några kvällar på stadens olika klubbar.

Det sista klingande exemplet på hans musikaliska konstnärskap är plattan Swedish Paintings från 1994 där han visar prov på sin unika förmåga att formulera sig på dragspelet.

Artiklar:

”Dragspel förträffligt för jazz”, Estrad 5/1958

”Willy Lundin”, Gunnar Möllertedt Göteborgs jazz, Wezäta Förlag 1982

Willy Lundin, Saxofonist som följer med sin tid, OJ 2/1977

CD:

Willy Lundin, Swedish Paintings, (Capricorn art and music prod.)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(13) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54787) [2]=> int(54639) [3]=> int(54790) [4]=> int(54566) [5]=> int(54735) [6]=> int(50803) [7]=> int(54878) [8]=> int(54731) [9]=> int(54382) [10]=> int(54968) [11]=> int(54715) [12]=> int(54880) }