Lundström, Allan – tenorsaxofonist

(19 september 1931 – 11 mars 2009)

Allan Lundström var född i Sikfors och växte upp i Sundsvall. Han fick klassisk skolning på piano och sågs i tonåren som en begåvning utöver det vanliga, innan han övergick till att spela jazz och dansmusik på saxofon.

1954 flyttade han till Stockholm och sommaren samma år ingick han i det storband Lulle Ellboj ledde på Tivoli i Köpenhamn, tillsammans med bland andra Lars Gullin och Leppe Sundevall. De följande åren spelade han med Lill-Arne Söderberg, Seymour Österwall, Anders Burman och Putte Wickman med flera, och medverkade på skivor med Alice Babs, Owe Thörnqvist och andra av tidens populära artister, ibland i rollen som rock-saxofonist. På Nils Lindbergs berömda album Sax Appeal från 1960 hörs han jämte saxofonkollegerna Gullin, Rolf Billberg och Harry Bäcklund.

Allan återvände senare till Norrbotten där han 1967-70 spelade i Yngve Forsells och senare även i andra dansorkestrar. Han utbildade sig till lärare vid Framnäs folkhögskolas musiklinje, och var lärare vid kommunala musikskolan i Piteå 1970-1993. På 1970-talet medverkade han också i fusionsgruppen Kornet och ledde tillfälliga egna grupper, då och då även i radio.

Allsidigt begåvad och intresserad, skolade han sig också till journalist och var, vid sidan av spelandet, redaktör för en företagstidning. Efter en stroke vid mitten av nittiotalet framträdde han sällan offentligt men fortsatte spela med vänner och sjöng bas i den lokala kyrkokören.

CD:

Nils Lindberg, Sax Appeal & Trisection (Dragon)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser