Jorgen-Nilsson-2

Nilsson, Jörgen – tenor- och sopransaxofonist, pianist, orkesterledare, pedagog

Jorgen-Nilsson-2

(16 januari 1948 – 13 juli 2002)

Jörgen Nilsson var en skicklig saxofonist och jazzsolist men är mest känd som inpirerande ledare för Monday Night Big Band, som samlade många av Malmös främsta instrumentalister – och lever vidare som ett jazzmusikaliskt kraftcentrum i staden, fortfarande tio år efter Jörgens bortgång.

Jörgen Nilsson var född i Kulltorp, Småland,och växte upp i Landsbro utanför Vetlanda. Han började sin musikaliska bana där med att spela piano, och sedan trumpet och althorn i Pingstkyrkans orkester. 1966 flyttade han till Värnamo där han drog igång en grupp kallad Jazztetten, fortfarande som pianist.

Snart övergick han dock till saxofon. Han flyttade till Lund för att läsa juridik men blev i stället en av de först utexaminerade improvisationspedagogerna i Sverige, utbildad i Malmö där han sedan fick en tjänst på Musikhögskolan.

Han ingick då i kvartetten Nexus, med pianisten Håkan Rydin, basisten Ulf Rådelius och trumslagaren Anders Lagerlöf, som turnerade vida omkring och kombinerade konserter med pedagogik. Nexus samarbetade med musiker som Enrico Rava. Thad Jones och Dave Liebman, och gjorde även flera skivor. Jörgen ingick också i ’En XII:a Skåne’ (senare ombildat till Tolvan Big Band), där han en tid också var repetitör och som spelade en hel del Thad Jones-kompositioner. Jörgen ledde också det kvinnliga storbandet Hot Lips och Eslövs Storband.

När Thad Jones i slutet av 1970-talet startade sitt storband Eclipse i Köpenhamn, engagerade han Jörgen som förste tenorist och sopransaxofonist. Det samarbetet gav inspiration till att Jörgen 1988 i Malmö tog initiativ till Monday Night Big Band, som länge spelade varje måndag på Mattssons Musikpub och vars repertoar bland annat bestod av Jones kompositioner och arrangemang.

Bland medlemmarna fanns genom åren pianisten Jan Lundgren, trombonisten Ola Åkerman, saxofonisterna Karl-Martin Almqvist och Fredrik Carlquist, trumslagaren Rasmus Kihlberg och andra som skulle bli kända jazzmusiker. Förutom på egen hand spelade Monday Night Big Band också med olika gästsolister, arrangörer och kompositörer.

1996 gjorde bandet ett besök i New York och spelade då på Village Vanguard, en gång hemmascen för Jones och Mel Lewis berömda orkester, och 2000 medverkade orkestern i den svenska jazzkonserten i Carnegie Hall.

Trots att han i många år led av en hjärntumör, hade Jörgen en enorm livsvilja och energi. 2001 gav han ut en cd med sin fusiongrupp Sweet Sound och bara några månader före sin död ledde han sitt skötebarn Monday Night Big Band i ett framträdande på Swing Inn i Malmö. Efter hans död har orkestern fortsatt verka i hans anda under ledarskap av bland andra trombonisten Ola Åkerman och trumpetaren Mårten Lundgren.

Artikel:

Nexus håller jazzkurs PJ 6/86

CD:

Monday Night Big Band ”Live” (Imogena)

Monday Night Big Band ”Thanks to Thad” (TCB)

Jörgen Nilsson Sweet Sound (Cirrus)

Annonser
Annonser