Öhman, Kjell – pianist, organist, arrangör, kapellmästare

kjell-ohman_foto_gunnarholmberg
Foto: Gunnar Holmberg

(3 september 1943 – 5 november 2015)

Kjell Öhman var en musikalisk allätare. Som studiomusiker var han med på flera tusen inspelningar, han spelade i radio och TV – i caféprogram och på Skansens allsångskvällar och mycket annat. Men det var jazzen som låg honom närmast hjärtat.

Kjell föddes i Stockholm i ett musikaliskt hem. Han fick tidigt ett dragspel av sin far och redan innan han börjat skolan tog han pianolektioner. Han framträdde flera gånger som pianist i Barnens brevlåda och som nioåring gjorde han succé som dragspelare i ”Dubbelnisses barnkalas” på Djurgårdscirkus. Lite senare blev han juniordistriktsmästare på dragspel.

Jazzen kom tidigt in i hans liv genom en äldre brors jazzskivor och det var särskilt en LP med Oscar Peterson som inspirerade honom. I tidiga tonåren var han med i några av Stockholms många tradjazzband och därefter startade han och tenoristen Kalle Lundborg ett band, med Lundborgs bror Erik på bas och Fredrik Norén på trummor.

Han blev professionell redan som femtonåring. Då började han spela med Curth Kimsjös orkester; när sommarlovet 1958 började stod turnébussen och väntade på skolgården. Med Kimsjö spelade han sedan till 1962. På somrarna turnerade de i folkparkerna och på vinterhalvåret spelade de på hotell och dansrestauranger runt om i landet. Man spelade även på M/S Gripsholm och besökte New York, där Kjell höll på att inte bli insläppt på Birdland eftersom han var så ung.

Sedan han gjort lumpen började han 1963 med Telstars, på den tiden ett populärt dansband som spelade musik inspirerad av Horace Silver och Jack McDuff. Det var då han började spela Hammond B3-orgel. Under tiden med Telstars började han också att skriva arrangemang. Han blev kvar i Telstars till 1968 då han startade Beatmakers, ett eget band i samma stil. Men han hade nu börjat få så många studiojobb att han efter något år upplöste bandet och blev studiomusiker på heltid.

1971 ringde Rune Öfwerman och ville ha med Kjell Öhman på en platta med Toots Thielemans och Svend Asmussen. I samma veva skulle Asmussen starta en ny kvartett och Kjell fick erbjudande om att vara med tillsammans med Ed Thigpen trummor och Mads Vinding bas. De följande fyra åren pendlade han mellan Stockholm och Köpenhamn. Kvartetten spelade på Jazzhus Montmartre och gjorde flera skolturnéer i Danmark. De reste också runt på många festivaler i Europa och en resa gick ända till Brasilien.

Mellan 1975 och 1988 arbetade Kjell av familjeskäl nästan uteslutande som studiomusiker. Ett och annat jazzjobb på sidan om blev det ändå, bland annat spelade han flera säsonger i storbandet i TV-serien ”I morgon är det lördag” med gästartister som Thad Jones, Jimmy Rowles och Georgie Fame.

1988 börjare Kjell jobba på Musik i Västmanland i Västerås. Där var han med i en kvartett med Lars Erstrand vibrafon, Tommy Johnson bas och Gus Dahlberg trummor. De spelade på festivaler och turnerade, ofta med gästande musiker som Frank Vignola och Ken Peplowski. Och de spelade också in en platta med Lionel Hampton.

Han stannade fyra år i Västerås. Vid den här tiden hade han också börja spela med en egen grupp, Öhman Organ Grinders, och han utvecklade även ett mångårigt samarbete med sångaren Claes Janson. De framträdde på duo, Janson sjöng med Organ Grinders och de åkte runt och spelade med olika storband. Hela tiden växlade Kjell mellan piano och Hammondorgel. Han kunde inte säga vilket instrument han föredrog. ”När jag får växla fram och tillbaka känns bägge lika roligt”, sa han i en intervju i OJ 1997.

Kjell Öhman var en mångsidig och flitig musiker. Under nära tio år var han kapellmästare för jazzkvällarna ”Blå måndag” på Skansen. Och under sjutton år var han kapellmästare och arrangör för ”Allsång på Skansen”. Han var även kapellmästare vid Skinnarspelet i Malung under arton år, ända fram till och med 2014.

Han fick Jan Johanssonstipendiet 2006. Och 2013 var han de förste som tilldelades Musikerförbundets nyinrättade hederspris ”Studioräven” för sitt mångåriga arbete i inspelningsstudior både som instrumentalist och för sin förmåga att inspirera och vinna uppskattning hos sina kolleger.

Artiklar:

Telstars, Bild Journalen 4/1964

Allätare med smak för jazz, OJ 11/1997

CD i urval:

Öhman Organ Grinders (Four Leaf Clover Records)

Öhman Organ Grinders Live at the Pawn Shop (Four Leaf Clover Records)

Kjell Öhman ”The Hammond connection” (Opus 3)

The Duke, Kjell Öhman/Hans Backenroth/Joakim Ekberg, (Prophone)

Enzo, Öman/Backenroth/Ekberg (Prophone)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54382) [2]=> int(54707) [3]=> int(54880) [4]=> int(54566) [5]=> int(50803) [6]=> int(54790) [7]=> int(54878) [8]=> int(51323) [9]=> int(54541) [10]=> int(54715) [11]=> int(54787) [12]=> int(54639) [13]=> int(54735) }