Persson, Rune ”Sonny” – altsaxofonist, klarinettist, pianist, orkesterledare

(25 mars 1917 – 21 mars 1995)

Sonny Persson föddes i Örgryte och växte upp i ett musikaliskt hem med en far som hade spelat ragtimepiano redan omkring 1914, på olika engagemang i Göteborg.

Efter att ha spelat med en del lokala orkestrar fick han så småningom sitt första mer professionella engagemang med Gösta Haag. Av kavajen på fotot att döma skulle han också ha kunnat spela i någon orkester ledd av basisten Rudolf ”Rulle” Svensson; den ende Göteborgsmusiker från den tiden med initialerna RS som omtalas i Gunnar Möllerstedts två böcker om jazzen och nöjeslivet i Göteborg. Svensson blev 1943 stadigvarande basist hos Malte Johnson.

I mitten av fyrtiotalet och ett par decennier framåt blev Sonny sedan ledare för en egen orkester på danslokalen Kungshall i Göteborg. Där spelade man under vintersäsongerna och på somrarna turnerade man till folkparker och andra dansställen i södra Sverige.

Orkestern hade en ganska avancerad musikalisk profil, trots att den spelade dansmusik, och i slutet av fyrtiotalet hördes det beboptongångar i flera av orkesterns låtar. Själv var Sonny som saxsolist förankrad i swingmusiken. Han var inte heller främmande för konsten att göra musikalisk show och kunde ibland ses spela klarinett och altsax samtidigt, långt innan någon hört talas om Roland Kirk.

Han var lyhörd för tidens nya moderna impulser och omgav sig gärna med yngre, mer modernt inriktade musiker. Bland dem som under årens lopp spelade med honom kan nämnas Bengt Hallberg, Jan Johansson, Leif Asp och Nils Bertil Dahlander. Som sångerska medverkade också ofta Sonya Hedenbratt.

Från sextiotalet och många år framåt framträdde Persson som underhållningspianist på Bräutigams kafé. Han arbetade också som restaurangmusiker och medverkade dessutom i Sten-Åke Cederhöks revyer på Liseberg.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser