RedligGostaSmyget1930

Redlig, Gösta ”Smyget” – trumpetare

14 februari 1909– 13 januari 1957

RedligGostaSmyget1930

 

Han var en av Sveriges första betydande jazzsolister, en trumpetare känd hos medmusiker och publik rätt och slätt som ”Smyget”.

I OJs artikelserie Svenskt Stjärnalbum, maj 1937, berättas att Gösta Redlig ”för över tio år sedan kom hem från en blixtvisit i Amerika och briljerade med en style på trumpet, som dittills varit okänd i vårt land”.  Jämte sin äldre bror Elis ”Plutten” Redlig (1906–73) hörde ”Smyget” till pionjärerna bland jazztrumpetarna på tjugotalet; bägge växte upp i Stockholm och spelade i Katarina Norra Folkskolas musikkår.

”Smyget” var bara 17 år men hade ändå två års yrkesverksamhet som musiker bakom sig, när han hösten 1926 besökte New York med den ensemble, som kort senare bildade stomme i Paramount Orkestern, det som kallats Sveriges första egentliga jazzorkester, beundrad av tidens unga publik – fast dess cirka 100 skivinspelade låtar är av synnerligen blandat populärmusikaliskt slag.

”Smyget” var fortfarande tonåring när han 1928 spelade in några utmärkta trumpetsolon med Paramount Orkestern, inspirerad kanske framförallt av Red Nichols och av Bix Beiderbecke, som han hört i New York, men ändå med en klart personlig stil. Han lär också ha fått ett lukrativt erbjudande från den engelske orkesterledaren Jack Hylton, som besökte Sverige med sin orkester 1930.

Efter Paramount Orkesterns upplösning 1930 spelade han i flera av tidens främsta orkestrar ledda av Håkan von Eichwald, Arne Hülphers, Georg Enders, Thore Ehrling med flera, och i revy- och teatersammanhang. Han var på 1930- och 1940-talen flitig i grammofonstudior, medverkar bland annat på flera skivor i Sonoras swingserie och som särskilt lanserad solist i Duke Ellingtons ”Black and tan fantasy” 1935 med Enders och 1937 med Hülphers orkestrar, där han spelar intensivt med koppsordin i en stil inspirerad av den amerikanska originalversionens trumpetsolist Bubber Miley.

Hans position som ledande trumpetsolist inom svensk jazz övertogs på 1930-talet successivt av hans tre år yngre, före detta skolkamrat och kollega i flera orkestrar, Gösta Törner.

Artikel:
Svenskt Stjärnalbum, OJ 5/37

CD
Svensk Jazzhistoria Vol.1-3 (Caprice)

Annonser
Annonser