Rundqvist, Gösta – pianist, kompositör, musikpedagog

Gösta Rundquist.250px

8 februari 1945–13 januari 2010.

”Sin säregna fantasi trogen vandrade Gösta – jazzpianisten, kompositören, improvisatörsnillet – sin egen väg. En väg full av spännande infall och schatteringar som sträckte sig från det uppsluppet virtuosa till det inåtvänt meditativa. Oberörd av trender och schabloner”. Så har trumpetaren Bosse Broberg beskrivit Gösta Rundqvist.
Han föddes i Iggesund, någon mil söder om Hudiksvall. Pappan spelade fiol och när Gösta var fyra år fick han ett dragspel. Han hade gott stöd hemifrån och när han var nio fick han ett piano. Han tog lektioner av ortens musikdirektör men började tidigt improvisera fritt för sig själv.

Redan som fjortonåring spelade han vibrafon med jazzdragspelaren John-Åke Karlsson och han fortsatte snart som pianist i olika lokala orkestrar. Men det började bli svårt att spela jazz som dansmusik, musiken blev alltmer kommersialiserad. 1965 när han gjorde lumpen spelade han orgel i ett dansband i Sandviken.

Mer jazz blev det när han kom med i Kurt Järnbergs storband i Gävle i slutet av 1960-talet. Men efter en tid hoppade Gösta och saxofonisten Håkan Lewin av och startade ett eget band med fyra blås, orgel, komp och sång. De kallade sig Splash och spelade musik inspirerad av Chicago och Blood Sweat & Tears. Gruppen spelade mycket på studentnationerna i Uppsala och på Bolaget i Stockholm.

I början av 1970-talet arbetade Gösta som fritidskonsulent i Hudiksvall och då hade han en kvartett tillsammans med Håkan Lewin. De spelade jazz influerad av Chick Corea med Gösta på Fender Rhodes elpiano. De hade mest lokala jobb i helgerna men reste också en del till olika jazzklubbar. Vid den här tiden spelade de också båda två i Hudiksvalls Storband.

I slutet av 1970-talet utbildade Gösta och Håkan sig till musiklärare och 1979 fick Gösta jobb på musikskolan i Sandviken. Parallellt med lärarjobbet spelade han då piano i Sandviken Big Band. Snart spelade han också i mindre grupper, bland annat i Excursion, med parhästen Håkan Lewin som också flyttat till Sandviken. Storbandet besöktes ofta av gästartister och med flera av dem, bland andra Svante Thuresson, Gunnar Siljabloo Nilsson och Ken Peplowski, kom Gösta sedan att samarbeta på turnéer och konserter. Särskilt givande blev samarbetet med Bosse Broberg. Han var till exempel med på Bosse Brobergs och Red Mitchells CD West of the Moon som vann Gyllene Skivan 1994, och i Brobergs storband Nogenja ingick han redan från starten 1990.

1989 slutade han som musiklärare för att kunna spela på heltid. Han tog dock kortare lärarjobb på sommarkurser och från 1993 jobbade han en dag i veckan som lärare i improvisation vid Gävle jazzgymnasium. Det året flyttade han också till Uppsala. En tid spelade han ofta med Putte Wickmans kvartett tillsammans med Island Östlund och Sture Åkerberg och med Toots Thielemans spelade han flera gånger när denne besökte Sverige. På senare år arbetade han också mycket med egen trio och kvartett där sonen Fredrik ingick som trumslagare.

När det stod klart att han led av obotlig cancer samlade han sina musikervänner omkring sig och gjorde, bara ett par månader före sin bortgång, en rad inspelningar i olika konstellationer. Materialet finns samlat i en box med tolv CD-skivor.

Artiklar:
Strävar efter kommunikation, OJ 1/2002

CD:
Bosse Broberg & Red Mitchell, West of the Moon (Dragon)
Bernhard’s Boat (Sittel)
Treecircle (Opus)
Nogenja, Regni (Phono Suecia)
Nogenja, Conspiracy in Flat Five (Caprice)
Nogenja, Hommage à Maigret (Sittel)
Ett liv – en ton, box med 12 CD (Naxos)

Annonser
Annonser