AnderRune1973 CL

Ander, Rune – trumpetare, pianist

AnderRune1973 CL
Rune Ander 1973 Foto: Christer Landergren

(29 januari 1916 – 9 oktober 1987)

Han var en flitigt anlitad trumpetare i den första generationen svenska jazzmusiker och han gjorde sig tidigt känd som uttrycksfull growl-solist i Cootie Williams anda.

Rune Ander föddes i Stockholm och växte upp på Kungsholmen. Han började spela esskornett i skolorkestern och sina första speljobb fick han 1933 med bland andra pianisten Stig Holm i amatörorkestern Tokio Jazz Band på Stockholms Folkpark och Haga Nöjesfält.

1934 kom han till Charles Richard på Salle de Paris och året därpå började han hos Jack Harris på Grand Hotell Saltsjöbaden. Där stannade han i tre år med undantag för ett sommarengagemang 1936 med Sune Lundvall på Herrgår’n.

I Harris orkester spelade en tid också Gösta Törner och att få spela tillsammans med honom betydde enligt Rune Ander mycket för hans egen utveckling.

1937 var han med Håkan von Eichwald på Finix-Kronprinsen och därefter följde fem år med Seymour Österwall på Nalen och Gröna Lund. 1943-45 spelade han med Thore Ehrling på Bal Palais och Skansen, och samtidigt var han tredjetrumpetare i dåvarande Radiotjänst underhållningsorkester.

Under flera år ledde han sedan egna mindre grupper, oftast med engagemang utanför Stockholm. Han spelade också på kryssningar till New York och Västindien under 1960-talet. Därefter var han mera sporadiskt verksam som musiker.

Under sina aktiva år var Ander fliltigt anlitad som studiomusiker och han är med på många skivor, både med jazz och med dåtidens underhållningsartister som Ulla Billqvist, Sven-Olof Sandberg, Gustaf Torrestad och Sven Arefeldt. Han spelade också piano; mest i egna grupper och på kryssningar.

I början av 1970-talet arbetade han som garderobiär på restaurang Guldhatten på Holländargatan vid Hötorget i Stockholm. Det var under dessa år ett musikställe där många såväl svenska som utländska jazzmusiker spelade. När stämningen var den rätta kunde han lämna garderoben och sälla sig till musikerna för att leverera några korus intensiv growltrumpet.

Artiklar:

Svenskt stjärnalbum, OJ 1/1937

Litet porträtt, OJ 12/1973

CD:

Thore Ehrling, Jazz Higlights 1939-55 (Dragon)

Thore Ehrling, Swedish Swing 1945-47 (Ancha)

Annonser
Annonser