Sandell, Nils-Erik – violinist, gitarrist

Nils-Erik Sandell i Ellbojs orkester 1944.

(13 mars 1925 – 24 juni 1989)

Nils-Erik Sandell föddes Uppsala och började spela violin som sjuåring. I början av fyrtiotalet spelade han gitarr och violin i olika amatörorkestrar i Uppsala, bland annat som inhoppare i Royal Swingers. Han ledde också en egen kvintett för spelningar på olika dansställen och studentnationer.

1943 flyttade han till Stockholm där han fått engagemang med Bosse Rosendahls orkester på Cecil. Samtidigt prövade han, som violinist, och kom in på Musikaliska Akademien. Det året deltog han också i OJs amatörorkestertävlan och kom tvåa med en egen grupp där bland andra Kurt Wärngren medverkde på gitarr.

Till Lulle Ellbojs orkester på Vinterpalatset kom han när den bildades i december 1943 och där hade han gitarr som huvudinstrument, men han spelade även fiol i tango och stilla valser. På somrarna spelade han med Ellboj i mindre grupper på olika badortshotell och i orkestern på Vinterpalatset blev han kvar tills den upplöstes 1947. Under åren på Vinterpalatset fortsatte han också sina studier på Musikaliska Akademien.

Efter tiden med Ellboj medverkade Sandell sommaren 1947 med Curt Åkerlind på Herrgår’n. Därefter spelade han i olika dans- och restaurangorkestrar, framförallt på violin och han spelade även klassisk musik i en rad skiftande sammanhang. Under 1980-talet var han verksam inom landstinget i Stockholms län som musiker i projektet Kultur i vården.

Artiklar:

Svenskt Stjärnalbum OJ/3 1947

CD:

Lulle Ellboj’s Orchestra, Time for Jump 1944–1946 (Dragon)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser