Spangberg-Sune-c--75

Spångberg, Sune – trumslagare

Spangberg-Sune-c--75
Sune Spångberg ca 1975

(20 maj 1930 – 21 juni 2012)

Sune Spångberg var stockholmare, uppvuxen i Vasastan i en musikalisk familj. Han etablerade sig på 1950-talet som företrädare för ett modernt trumspel, inspirerat av bebopstilens hjältar som Art Blakey och Max Roach och i en krets musiker som väckte stor uppmärksamhet under gruppnamnet Jazz Club 57. På 1970-talet spelade han i gruppen Iskra en likaledes viktig roll inom den fria improvisationsmusiken.

Vid bildandet av Jazz Club 57 hade Sune Spångberg tillsammans med pianisten Claes-Göran Fagerstedt, basisten Torbjörn Hultcrantz och ventilbasunisten och trumpetaren Stig Söderqvist redan framträtt med Lars Gullin, som vid denna tid sökte sig mot ett mer kraftfullt jazzmusikaliskt språk, och med basisten Arvid Sjölin vars dansorkester sommaren 1956 innehöll flera av de musiker som sedan bildade ”jazzklubban”, inklusive sångerskan Nannie Porres och tenorsaxofonisten Bernt Rosengren.

Sune hade också spelat på trio med pianisten Lasse Werner och basisten Göran Pettersson, bland annat i Tyskland 1956, men förblev som musiker länge formellt amatör med yrkesrollerna fotograf och bildredaktör, anställd hos Tio Fotografer.

Jazz Club 57 fortsatte i modifierad form en bit in på 1960-talet, ofta under nominellt ledarskap av Fagerstedt och/eller Rosengren. Med basisten Torbjörn Hultcrantz kom Sune att utveckla vad Lasse Werner i OJ 1962 beskrev som ”Europas bästa komp”.

De två samspelade med olika svenska solister och gästspelande amerikaner, däribland Bud Powell under dennes två sejourer år 1962 på Gyllene Cirkeln (då det gjordes inspelningar som senare utgavs på flera lp och cd av danska skivbolaget SteepleChase). De ackompanjerade även tenorsaxofonisten Albert Ayler som totalt okänd vistades i Stockholm och gjorde sin allra första skiva där i oktober 1962.

Vid det laget hade Sune drabbats av multipel skleros (MS), vilket gjorde att han i tilltagande grad fick motoriska svårigheter och därmed tvingades omvärdera sitt musikantskap, vilket sammanföll med en tidsanda av mer frigjort musikskapande. I slutet av 1960-talet spelade Sune fri improvisationsmusik i en grupp där han samlat flera generationskamrater med liknande musikalisk upptäckarglädje, inklusive saxofonisterna Bosse Sanderud, Rolf Hultqvist och Allan Olsson.

Sune och många av hans medspelare ingick också i G.L. Unit, det stora musikaliska improvisationskollektiv som vid några tillfällen drogs ihop i Stockholm av producenten med mera Gunnar Lindqvist. Sune och Allan Olsson började därtill också spela fri improvisationsmusik med en krets betydligt yngre musiker som saxofonisten Jörgen Adolfsson och basisten Tuomo Haapala, och i början av 1970-talet bildade de gruppen Iskra.

Under 20 år utvecklade Iskra en högst egen improvisationsmusik med ständigt utforskande av nya klanger och material. Iskra turnerade flitigt och spelade både för och med sin publik, höll kurser, framträdde på förskolor och lärarutbildningar etc, och fick stor betydelse för utvecklingen av det musikaliska klimatet i Sverige – ett viktigt erkännande var att det statliga musikpolitiska institutet Rikskonserter utsåg Iskra till 1975 års ”Jazz i Sverige”-grupp för turnéer och skivutgivning (en dubbel-lp).

Det fria musikskapandet i Iskra och sina övriga erfarenheter förde Sune sedan med sig in i andra projekt, inklusive duoframträdanden på 1980-talet med den då likaledes handikappade Lasse Werner under Sunes uttalade motto, att i stället för att sörja det man inte längre förmår, ska man glädja sig åt vad man ändå kan, och generöst dela med sig av det.

På senare år framträdde Sune, trots tilltagande sjuklighet då och då i olika triokombinationer, framför allt med pianisten Arne Forsén och basisten Ulf Åkerhielm. Hans sista spelning var på försommaren 2012 i ”Domen” utanför Moderna museet i Stockholm, där Iskra återförenades med anledning av en cd-utgåva av äldre inspelningar.

Artiklar:

Jag är den evige amatören!, Estrad 12/1961

Ej kämpe, intervju, OJ 5/1982

CD:

Sune Spångberg, Two Absent Friends (Dragon)

Sune Spångberg, Trios and friends Livé at Café Agueli (Dragon)

Sune Spångberg, Surviving (Quica)

Jazz Club 57 (Dragon)

Lasse Werner & Bernt Rosengren, Bombastica (Dragon)

Claes-Göran Fagerstedt with friends featuring Nannie Porres, Selected Recordings 1957-94 (LadyBird)

Iskra, Luft (Dragon)

Iskra Live In Stockholm, Liberté Egalité Humanité (Country & Eastern)

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54880) [1]=> int(54731) [2]=> int(54968) [3]=> int(54735) [4]=> int(54790) [5]=> int(50803) [6]=> int(55149) [7]=> int(54787) [8]=> int(54566) [9]=> int(54382) [10]=> int(51323) }