Jan Strinnholm - pianist

Strinnholm, Jan – pianist

Jan Strinnholm - pianist

(1 januari 1936–29 juli 2014).

Musik i det lilla formatet, där komposition och improvisation ligger nära varandra och ibland vävs ihop, till och med under spelandet – så beskrev Jan Strinnholm den musik han helst spelade.

Han föddes i Stockholm men kom redan vid ett års ålder till Grilloms by vid Ångermanälven, ett par mil från Sollefteå. Fadern var lärare och som sexåring fick Jan följa med när fadern på eftermiddagarna hade ärenden till skolan. Där visade han sådant intresse för skolorgeln att föräldrarna skaffade honom ett piano.

Till en början tog han ut låtar på gehör men snart fick han en pianolärare. Och senare i realskolan i Sollefteå och på gymnasiet i Härnösand tog han lektioner i klassiskt pianospel. Intresset för jazz kom i 13-14 årsåldern, först via Charlie Norman och Benny Goodman men snart imiterade han även Dizzy Gillespies solon på pianot. Han inspirerades också av Bengt Hallbergs mer ”coola” pianospel på plattor med Stan Getz.

Jan spelade snart med de flesta orkestrarna i Ådalen, bland andra med Curth Forsbergs och Åke Jönssons band. Och ibland kom stockholmsorkestrar på väg norrut som tappat sin pianist på vägen och då hände det att Jan fick hoppa in. Så spelade han till exempel tradjazz med en tonårig Eje Thelin. Under militärtjänsten på I 21 i Sollefteå hade han en kvartett tillsammans med Björn Alke som låg på T 3 i samma stad.

Han utbildade sig sedan till folkskollärare och bosatte sig i Uppsala där han doktorerade i kulturgeografi. I början av 1960-talet spelade han med Bengt Berglunds kvartett på studentnationerna, sedan tog studierna överhanden och under några år spelade han inte offentligt. Men han varvade studierna med långa ensamma stunder vid pianot där han, i Keith Jarretts anda, prövade olika sätt att få musiken att låta fullödigt utan något komp.

I mitten av 1970-talet började han spela med Dick Gyllander på Stampen och där träffade han Red Mitchell med vilken han sedan ofta framträdde på duo. Under 1970- och 80-talen spelade han också på duo med sångerskan Mette Rongved med turnéer i Sverige, Norge och Polen. Han framträdde också ofta som ensampianist på jazzklubbar runt om i landet. Han spelade även med Georg Riedel och på 1980-talet inledde han ett långvarigt samarbete på duo med trumpetaren Jan Allan. Som omväxling till musiken i det lilla formatet spelade han under många år tradjazz med Uppsalagruppen Fyris Jazzband.

Sitt dagliga bröd förtjänade Jan Strinnholm som gymnasielärare i Sigtuna och Märsta. Han omkom i en drunkningsolycka vid sitt sommarhus i Nordingrå, Ångermanland

Artiklar:

Ensam & Stark, OJ 4/1998

CD:

Jan x 2 (med Jan Allan) (JAM)

Strinnholm 95’ (Sittel)

Outlook, Jan Strinnholm – solo piano with guest: Jan Allan (JAM)

The Idea of Flying (Sittel)

Annonser
Annonser