Tolf, Jan – gitarrist, kompositör

(7 februari 1949 – 24 mars 2005)

Jan Tolf föddes i Solna och var en av många tonåringar vid mitten av sextiotalet, som tog intryck av brittisk pop; hans band The Mods i Solna ställde upp i popbandstävlingar med låtar lånade av grupper som Hollies och Beatles.

Jazz spelade han senare i gruppen Blodgrupp 5, där pianisten Robert Malmberg och saxofonisten Ulf Andersson ingick. Under påverkan av den rockinspirerade jazz som lanserades av Miles Davis bildades 1971 Egba, där Tolf och trumslagaren Claes Wang i början skrev den mesta repertoaren. Gruppen Resa som de två plus Egbas pianist Harald Svensson bildade, blev sedan ”ännu ett exempel på att gränserna mellan jazz och pop är raserade”, skrev en recensent. Resa existerade i olika kombinationer till början av 1980-talet.

En annan grupp som Tolf bildade 1975 när han lämnade Egba, var Häxmjölk, ett ”jazzfunkband” där Malando Gassama var slagverkare, Lennart Åberg spelade saxofon och Harald Svensson, än en gång, var pianist. Det var han också till en början i Alfons Bandage (senare omdöpt till Alfons Bondage), som bildades 1976 och som framförde ”invecklingsstörd blues”. Här passerade många musiker revy genom åren, inklusive sångerskorna Louise Hoffsten och Berit Andersson, trombonisten Nils Landgren, slagverkaren Örjan Fahlström och pianisten Esbjörn Svensson.

Ytterligare en Tolf-grupp var Funk@tears, bildad 1997, där saxofonisten Dave Wilczewski fanns bland medlemmarna. Många av dessa grupper överlappade varandra och fungerade parallellt.

1985 började Tolf framgångsrikt komponera musik för teater och film, först för Jonas Cornells uppsättning av Lorcas ”Fröken Rosita” på Stockholms Stadsteater och senare för diverse projekt, inklusive SVT:s serie med filmer byggda på Stieg Trenters romaner. 1990 gav Phono Suècia ut en cd med Tolfs teater- och filmmusik. Han medverkade också som gitarrist och kompositör på den återförenings-cd med Egba, som spelades in 2004.

CD:

”Jan Tolf” (Phono Suecia)

”Egba, The Phoenix” (Sara)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser