Vajda, Allan – pianist

(28 juni 1940 – 3 juni 1972)

Allan Vadja var en av de personligaste musikerna i sin generation och en välkänd och omtyckt musikant bland sina generationskamrater. Han var född i Stockholm och började göra sig hörd musikaliskt – även på ventilbasun och ficktrumpet – i slutet av 1950-talet, då han framträdde på Club 2 och andra ställen i Gamla Stan, där det spelades modern jazzmusik.

Han spelade ofta tillsammans med musiker som Bernt Rosengren, Lalle Svensson, Bosse Wärmell och Bosse Skoglund. I början av 1960-talet tillhörde han dem som träffades på BRA Studio i Gamla stan för att jamma och pröva nya uttryckssätt.

Senare fanns han ofta med vid Gunnar Lindqvists regelbundet återkommande improvisationsträffar. Hans enda reguljära skivinspelning var också med G. L. Unit, i den stora improvisationsgruppen på lp-skivan Orangutang. Han är också representerad med en komposition Allans blues på Bernt Rosengrens lp-skiva Stockholm Dues från 1965.

Allan Vajda var långa tider tvungen att vistas på sjukhus, vilket medförde att han aldrig kom fram i de riktigt stora sammanhangen. En större publik fick dock tillfälle att höra honom vid några konserter på Moderna Museet, Historiska Museet och Gröna Lund under 1960-talet.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser